Meteo 09/11/2019

Aquesta setmana diverses mànegues marines s'han passejat davant les costes italianes

Un dels caps de fibló va entrar al port de Gènova i va causar danys lleus

Oriol Rodríguez
2 min
Aquesta setmana diverses mànegues marines s'han passejat davant de les costes italianes

BarcelonaDijous, pels volts de les deu del matí, es van formar dues mànegues marines davant de Gènova, a poca distància de la costa. Una d'aquestes es va anar acostant al litoral fins a creuar l'escullera del port. Es va dissipar ràpidament un cop va tocar terra, però encara va tenir prou força per tombar alguns contenidors. Per tant, va ser un tornado feble, d'intensitat EF0 (vent de fins a 137 km/h).

Les imatges, algunes de les quals espectaculars, han corregut com la pólvora per les xarxes socials.

Tan sols 48 hores més tard s'ha reproduït el mateix fenomen a tocar de l'illa d'Elba (Itàlia), situada entre Còrsega i la península Itàlica. En aquesta ocasió s'han arribat a observar fins a 3 trombes marines simultànies.

Les pertorbacions que durant la setmana ens han anat creuant d'oest a est, quan travessaven el mar es regeneraven i afavorien la formació de tempestes, que han sigut les responsables d'aquests caps de fibló.

De fet, la tardor és l'època de l'any en què les mànegues marines i els tornados són més habituals en una bona part de la conca mediterrània. El contrast entre les masses d'aire més fred que baixen de latitud i el mar, que encara es troba a una temperatura relativament elevada, és un dels factors clau que n'afavoreixen la formació.

Aquests fenòmens de temps sever han coincidit amb la celebració de la desena Conferència Europea de Tempestes Severes, celebrada entre dilluns i divendres a Cracòvia (Polònia). En aquest congrés, en el qual han participat membres del Servei Meteorològic de Catalunya, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya, s'hi han presentat els resultats de diverses campanyes d'observació, algunes novetats en modelització i algoritmes aplicats a eines de teledetecció per identificar patrons de temps sever i l'anàlisi de casos d'estudi, entre altres. L'objectiu principal era compartir coneixement per entendre i millorar la predicció de fenòmens com les pedregades, els tornados i les tempestes més intenses.

stats