Meteo 19/10/2019

Arriba la segona pluja de meteors d'aquest octubre

Els Oriònids irradiaran des de la constel·lació d'Orió el 21 d'octubre

Marc Gassó
1 min
Dracònids fotografiats a principis d'octubre des de Osona / EMILI VILAMALA

BARCELONAAquest dilluns que ve arribarà la segona pluja de meteors d'aquest mes: els Oriònids. Malgrat que seguim molt pendents de la situació de llevant que ens afectarà al llarg de la setmana que ve, al Pirineu i en moltes zones de l'interior la nit de diumenge a dilluns es podrà observar sense problemes. El cel més ennuvolat el trobarem en zones del litoral i prelitoral, on ja serà més difícil d'observar. La nit de dilluns a dimarts es podrien seguir observant si la meteorologia ho permetés, però tot apunta que el temps serà desfavorable arreu del país.

Característiques de la pluja de meteors

La pluja dels Oriònids sol tenir una mitjana d'uns 20 meteors/hora en el seu apogeu i és produïda per la pols estel·lar que deixa el cometa Halley. Aquest any arriba al seu punt màxim el dilluns 21 a la nit. La millor visualització serà des d'un lloc fosc passada la mitjanit. Els meteors irradiaran de la constel·lació d'Orió –a l'est–, però, igual com els Dracònids que vam tenir a principis de mes, poden aparèixer en qualsevol sector del cel.

Més astronomia a finals de mes

Aquesta pluja no serà l'últim esdeveniment astronòmic del mes d'octubre. El dia 27 encara tindrem l'últim. Si el temps ho permet, podrem observar Urà en oposició. El planeta blau i verd brillarà més que en qualsevol altra època de l'any i es podrà veure tota la nit. Al principi de la nit apareixerà per l'est i, durant la nit, farà una transició similar a la del sol. Al llarg de la matinada i els primers minuts de l'alba es veurà com marxa per l'horitzó oest del cel.

stats