Meteo 07/08/2018

Fem balanç de l'onada de calor

S'han registrat mínimes de més de 30 ºC i s'ha arribat als 40 ºC en diversos punts del país

Oriol Rodríguez
2 min
Mapa de la temperatura màxima de dissabte dia 4 d'agost, quan es van fregar els 40 ºC a punts de la ciutat de Barcelona

BarcelonaAra que la temperatura ja ha començat a baixar, és hora de fer balanç de l'onada de calor que ens ha estat afectant al llarg dels últims dies. Segons ha publicat el Servei Meteorològic de Catalunya, l'episodi de calor que va començar el 25 de juliol ha deixat rècords de temperatura en diversos punts del país.

Nits tòrrides i màximes de 40 ºC

Durant els últims dies s'ha estat parlant de rècords de temperatura. No només la màxima s'ha enfilat de valent, també ho ha fet la mínima, sobretot al litoral i al prelitoral.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, al llarg de l'onada de calor s'ha registrat la temperatura mínima més elevada de la sèrie a 18 de les 143 estacions que conformen la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que tenen més de deu anys d'antiguitat.

De tot l'episodi destaca la mínima de 31,0 ºC del dia 4 d'agost de Portbou, els 29,7 ºC del barri del Raval de Barcelona també del dia 4 i els 27,4 ºC de Badalona del dia 5 com a registres més elevats. Tots tres corresponen a rècords de les sèries respectives.

La màxima també ha arribat a valors molt elevats. Fins a 14 estacions de la XEMA van registrar la màxima més elevada de la sèrie. Durant el cap de setmana es van fregar els 40 ºC en punts del litoral, un fet gens habitual. A Riudoms es va arribar als 40,1 ºC, a Barcelona –Zona Universitària– a 39,8 ºC i a Castelló d'Empúries a 39,5 ºC. El valor més elevat de l'onada de calor es va registrar a Vinebre diumenge passat. En aquest punt de la Ribera d'Ebre el termòmetre es va enfilar fins als 41,6 ºC.

Calor intensa

El percentil 98 de temperatura entre els mesos de juny i agost és el llindar que es fa servir al Servei Meteorològic de Catalunya per emetre els avisos de calor. Aquest valor és diferent per a cada població. Correspon a la temperatura màxima que s'assoleix durant el 2% de dies més càlids de l'estiu.

Al llarg de l'onada de calor, el 75% de les estacions de la XEMA han superat el llindar, pel cap baix, un dia. I és destacable el fet que gairebé la meitat l'han superat durant, com a mínim, tres dies seguits.

A l'animació es pot comprovar en quines estacions s'ha superat el llindar des del dia 25 de juliol fins al 6 d'agost. Ha sigut durant el cap de setmana passat quan les superacions han sigut més extenses.

L'aigua del mar a la Costa Brava a 26 ºC

La calor intensa d'aquests dies també ha sigut responsable de l'augment de la temperatura de l'aigua del mar. A l'Estartit, al voltant de les Illes Medes i a 0,5 metres de fondària, on l'observador Josep Pascual fa 45 anys que mesura la temperatura de l'aigua, s'ha arribat als 26,3 ºC. Aquest és el valor més elevat de tota la sèrie de dades.

stats