Meteo 08/08/2017

El canvi climàtic país per país i en 35 segons

Una animació creada per un físic finès ofereix una visió nova i impactant de l'evolució del clima en els últims 100 anys

Miquel Bernis
1 min
Temperature anomalies arranged by country 1900 - 2016.

BarcelonaQue la temperatura del planeta ha pujat clarament durant les últimes dècades és una cosa que ja hem vist de moltes maneres, però encara hi ha qui és capaç de crear noves visualitzacions que fan encara més evident l'escalfament global dels últims 40 anys. És el cas d'Antti Lipponen, un investigador del servei meteorològic de Finlàndia que, fent servir el banc de dades de la NASA, ha generat una animació de l'evolució de la temperatura del planeta des de l'any 1900. El gràfic té la particularitat que està organitzat per països i continents.

Des del centre de la circumferència cap a fora es dibuixen unes barres que marquen l'anomalia de temperatura de cada país, any per any, agafant les mitjanes del període de referència 1951-1980 com a valor 0. Les barres vermelles indiquen anomalies de temperatura positives, i les barres blaves marquen anomalies negatives; com més altura i més intensitat del color de la barra, més anomalia.

Segons ha explicat l'autor del gràfic al portal Climate Central, “no hi ha un sol país que quedi al marge del gràfic: l'escalfament és clarament global, no local”. L'animació, de 35 segons de durada, posa de manifest que les anomalies de temperatura negatives pràcticament han desaparegut durant els últims anys. Des de l'any 2000 són gairebé inexistents els països que han registrat com a mínim un any més fred que la mitjana del període 1951-1980.

stats