Meteo21/12/2016

Cinc coses que has de saber sobre l'hivern que comença

Els últims pronòstics estacionals fan pensar que les pluges podrien continuar al Mediterrani

Miquel Bernis

BarcelonaAvui a les 11.44 h s'ha produït el solstici d'hivern, punt d'inici oficial de la nova estació que durarà fins a les 11.30 h del 20 de març de l'any vinent. Us expliquem 5 fets o previsions a tenir en compte durant l'estació:

Poques opcions d'hivern fred

Les prediccions de l'agència nord-americana NOAA fan pensar en un hivern més càlid del que tocaria a bona part d'Europa, tot i que precisament a la península Ibèrica és on menys destacable pot ser aquesta anormalitat. Aquestes anomalies serien més clares al febrer i març que no al gener. També les previsions que publica l'Agència Espanyola de Meteorologia van en aquest sentit. Segons l'AEMET hi ha una probabilitat del 50% que l'hivern sigui més càlid del normal, i només un 20% d'opcions que sigui més fred del que tocaria.

Cargando
No hay anuncios

Més pluges durant el gener

Cargando
No hay anuncios

L'AEMET considera que el més probable és que l'hivern sigui més humit del que tocaria (40% de probabilitat), una previsió que coincideix també amb les últimes actualitzacions dels models de la NOAA de cara al gener. Els mapes d'aquesta agència americana dibuixen un panorama sec a bona part d'Europa però amb més pluges del normal al Mediterrani.

Eclipsi de lluna

Cargando
No hay anuncios

Un dels fets més destacables de l'hivern astronòmic serà l'eclipsi lunar de penombra que es podrà veure la nit del 10 a l'11 de febrer. El disc lunar no arribarà a quedar tapat en cap moment, però la lluna quedarà completament en la zona de penombra, un fet poc habitual i que farà que s'enfosqueixi clarament.

El sol estarà més a prop

Cargando
No hay anuncios

Les estacions no tenen res a veure amb la proximitat del sol, sinó amb la inclinació amb què la Terra gira al voltant del sol. De fet, el moment anual de màxima proximitat entre el Sol i la Terra es produirà el 4 de gener; és el periheli, un moment en què la Terra arribarà a estar uns 5 milions de quilòmetres més a prop del sol que en el moment de màxima llunyania, que serà el 3 de juliol.

Planetes

Cargando
No hay anuncios

L'hivern començarà amb Júpiter i la Lluna ben a prop l'un de l'altre. Tant dijous com divendres, abans que surti el sol se'ls podrà veure entre l'est i el sud. Durant l'estació, de matinada Saturn també serà visible, i al vespre també Venus, Mart i, en menor mesura, Urà. Entre el 31 i de gener i l'1 de febrer hi haurà una conjunció entre Mart, Venus i la Lluna.