La méteo

Núvols prims, a l'espera d'un nou canvi de temps

Demà i dilluns arribaran nous xàfecs i tempestes

3 min
Núvols alts i prims, des de Calella.

La calma dominarà a gran part del país en l'inici del cap de setmana. S’esperen dies molt aprofitables en conjunt, amb temperatures que encara pujaran més. L’ambient serà més càlid als migdies, amb màximes que superaran els 25 °C a Ponent i a l’interior de l’Ebre. No obstant això, a partir de diumenge a la tarda s’acostarà un front que reactivarà els ruixats. Serà el preludi d’una nova tongada de xàfecs i tempestes dilluns. La causant serà l'entrada d'una petita bossa d'aire fred en altura, procedent de l'Atlàntic nord.

Les mínimes avui s'han mantingut altes, amb aquest cel bastant cobert, i només ha glaçat lleument a l'alta muntanya. Destaquen -2 ºC a 2.500 m, a Boí. Al Pirineu s'han mogut entre els 2 ºC i els 4 ºC i a l'interior al voltant dels 9 ºC. A la costa no han baixat dels 11 ºC, en general.

Dissabte: dia per aprofitar

Serà una jornada de temps molt plàcid i més càlid per aprofitar en conjunt. El sol dominarà, tot i que es combinarà amb alguns intervals de núvols poc importants, especialment a la tarda. A última hora del dia arribaran alguns ruixats dispersos al Pirineu i al Prepirineu de Lleida. Entre el migdia i la tarda bufarà vent de garbí moderat en zones elevades i a la costa. De fet, a l'Aran o al nord del Pallars Sobirà la jornada estarà més coberta i gris, amb alguns plugims que podran acumular dècimes o, en tot cas, un parell de litres, a tot estirar.

ppdia 01

La cota de neu serà molt alta, amb una isoterma de 0 ºC que remuntarà fins als 3.000 m. Per tant, si neva, ho farà per damunt dels 2.700 m.

cotadeneu 06

Pel que fa a les temperatures, pujaran encara més, tant de dia com de nit. El fred ja serà molt més moderat a primeres hores i hi haurà un marcat contrast tèrmic amb la bonança del migdia. L’ambient serà suau o càlid al centre de la jornada, amb moltes màximes de 20 °C a 25 °C, però localment més altes a Ponent i a l’interior de l’Ebre. A la costa, la marinada refrescarà l'ambient i no passaran dels 22 ºC.

Diumenge: primers canvis

Serà una jornada d’impàs. Al matí el temps serà molt tranquil, amb sol a estones entelat pel pas de bandes de núvols alts i prims. Serà durant la tarda quan l’acostament d’un front farà augmentar la inestabilitat amb alguns xàfecs irregulars. Cauran sobretot en punts del Pirineu, Prepirineu, zones properes, els Ports i Ponent. Més calma i sol com més a la costa ens trobem. Ambient càlid en conjunt.

ppdia 02

Dilluns: xàfecs i tempestes

Serà una jornada moguda, amb el pas d’un front que provocarà una nova tongada de xàfecs i tempestes. Els mapes discrepen sobre l’afectació final dels ruixats i aquest canvi de temps s’haurà d’anar acotant. Sembla que els més importants cauran a la meitat nord del país, especialment al Pirineu i al Prepirineu. Per tant, sumarem litres a les capçaleres dels principals rius. No obstant això, res a veure amb el temporal de dilluns passat i la calma dominaria en dies posteriors, sense més pluges a la vista.

L'ambient refrescarà una mica amb les tronades de dilluns i dimarts, amb valors, a l'interior, que estaran uns 5 ºC per sota del que registrarem avui. En general, a partir de dimecres tornarà a recuperar-se el termòmetre i es mantindrà l'ambient suau fins al final de setmana.

stats