La méteo

La méteo: 48 hores de xàfecs i tempestes a diverses comarques

Els ruixats cauran sobretot a punts del Pirineu, Prepirineu, prelitoral i nord-est amb temperatures més baixes

2 min

BarcelonaEl temps de les pròximes 48 hores vindrà marcat per una nova tongada de xàfecs i tempestes que regaran moltes comarques del país. La causant serà l'entrada d'una petita bossa d'aire fred en altura procedent de l'Atlàntic nord. De fet, en el model es pot veure una petita taca blava que es correspon amb l'aire fred (-28 ºC a 5.500 m) i que circula pel sud de França, fins a creuar el nord del territori català.

Dilluns: xàfecs i tempestes

El primer dia de la setmana serà una jornada moguda, amb el pas d’un front que provocarà una nova tongada de xàfecs i tempestes a la tarda. Sembla que els més importants cauran a la meitat nord del país, especialment al Pirineu i al Prepirineu, però també rebrà alguna tamborinada el nord-est, amb tronades acompanyades de calamarsa al sector de les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu oriental. Les acumulacions podran superar els 40 o 50 mm al vessant sud del Pirineu o al nord-est, amb xàfecs que en menys de mitja hora podran acumular 20 mm o 30 mm. De fet, el Meteocat ja ha emès un avís per intensitat de puja a diverses comarques. Els ruixats també poden arribar sobretot a més punts del prelitoral, de la Catalunya Central i dels Ports.

Avís per pluja intensa previst per dilluns

Bona notícia per a les reserves d'aigua, que podran rebre una nova aportació d'hectòmetres cúbics (tot i que no es tracta d'un temporal com el de dilluns passat, ni de bon tros). En tot cas, tots els ruixats són benvinguts.

La cota de neu baixarà ràpidament dels 2.500 m als 1.800 m, sobretot al Pirineu lleidatà i al vessant més septentrional o atlàntic. Durant la matinada de dimarts nevarà per damunt dels 1.400 m a l'Aran.

Cota de neu prevista

L'ambient refrescarà amb les tronades de dilluns, amb valors, a l'interior, que estaran entre 5 i 7  graus per sota dels que registrarem avui. Les màximes de dilluns no passaran dels 23 °C a Ponent o a l'Ebre, i a les valls pirinenques l'ambient serà molt fresc, amb valors que no passaran dels 12 °C.

Temperatura màxima prevista

Dimarts tornarà a repetir-se la situació amb xàfecs i tronades que, fins i tot, poden arribar amb més ganes a la costa de Barcelona. En general, a partir de dimecres tornarà la calma i el termòmetre es recuperarà, i es mantindrà l'ambient suau fins al final de la setmana.

La resta de la setmana només hi haurà alguns xàfecs aïllats en punts del Pirineu, i ja no esperem tronades tan fortes com les que es preveuen dilluns i dimarts. Les temperatures remuntaran, amb valors normals per a aquestes dates.

stats