Meteo 04/07/2017

A bord d'un creuer l'aire està tan contaminat com al centre d'una gran ciutat

Un reportatge de la cadena de televisió britànica 'Channel 4' revela la pol·lució que es respira a dalt d'un vaixell de luxe

Miquel Bernis
2 min
El creuer britànic Queen Mary 2 arriba a Saint-Nazaire, a l'oest de França.

BarcelonaLa cadena de televisió britànica 'Channel 4' va emetre ahir el documental 'Secrets of your cruise', sobre els nivells de contaminació que generen els creuers. Part del reportatge d'investigació elaborat per la cadena consistia a mesurar el nivell de partícules ultrafines que es respiren a bord d'un creuer. Segons dades de 'Channel 4', a favor del vent i just al costat de les xemeneies del creuer de luxe Oceana, el nombre de partícules ultrafines mesurat arribava a 84.000 per centímetre cúbic d'aire.

És fàcil posar aquestes dades en context: el reportatge explica que a la concorreguda Piccadilly Circus de Londres el nivell d'aquest tipus de partícules ultrafines no arriba ni a la meitat: 38.400 per cm3 d'aire. Fa alguns mesos l'ARA va fer un exercici similar amb l'expert del CSIC, Xavier Querol. Amb un detector de partícules ultrafines es van visitar diferents punts de Barcelona, i en indrets com una vorera de l'avinguda Diagonal o la confluència de Balmes i Gran Via el nivell de partícules ultrafines va arribar fins a 100.000 per cm3 d'aire, més que a prop de les xemeneies de l'Oceana. La mitjana de la ciutat, però, ronda al voltant de les 16.000.

En el reportatge de 'Channel 4', l'expert en l'impacte de la contaminació a la salut Matt Loxham, de la Universitat de Southampton, assegura que el nivell de partícules mesurat a coberta del creuer és similar al de ciutats com Delhi o Xangai. També s'hi exposen més dades xocants com ara que un creuer d'aquestes característiques emet tantes partícules com un milió de cotxes.

Les partícules ultrafines són encara més petites que les que actualment es mesuren regularment a Barcelona, les partícules de 10 micres (PM10) i les de 2,5 (PM2,5). Segons Xavier Querol, si un gra de pol·len és el Camp Nou, una partícula d'aquestes característiques és la pilota. El fet que siguin tan petites fa que es puguin colar al torrent circulatori i causar problemes de salut a qualsevol banda del cos. Des de fa alguns mesos les previsions meteorològiques per municipis de l'ARA subministren informació en temps real de partícules PM10 i de diòxid de nitrogen.

stats