Meteo 17/03/2019

L’estat dels embassaments encara supera el 85% de la seva capacitat

Les minses precipitacions d’aquests últims quatre mesos no han fet disminuir les reserves d’aigua

Marc Gassó
2 min
Embassament de Sau al 76% de la seva capacitat aquest matí de diumenge / CARME MOLIST

BARCELONALes reserves totals dels embassaments de les conques internes de Catalunya se situen, encara ara, en un 86% de la capacitat màxima. Curiosament, 29 punts percentuals més del que teníem acumulat l’any passat, un 57%. Cal recordar que l’any passat va començar a ploure a partir de febrer i va ser llavors quan va començar a millorar l’estat de les conques internes, que era molt deficient.

Estat actual de les conques internes de Catalunya / Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

Enguany estem en la situació oposada: venim d’un any molt plujós en què molts embassaments van arribar al total de la seva capacitat. Durant la tardor es van registrar superàvits molt destacables, que van acabar amb rècords de precipitació. Molts pantans van haver d’obrir comportes per gestionar tota l’aigua que rebien de noves precipitacions que no cessaven.

Gràfiques de l'estat dels embassaments de la Baells i Darnius / Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

Això ha provocat que, tot i que fa pràcticament quatre mesos que no plou, les reserves d’aigua emmagatzemades per al consum segueixin estan en nivells molts òptims. Tanmateix, la natura no té embassaments per emmagatzemar precipitacions a tan llarg termini i, per tant, els boscos, camps i ecosistemes en general necessiten noves precipitacions per encarar amb força la primavera. Pel que fa a la superfície, les ventades d’aquest hivern, juntament amb diferents episodis d’humitats baixes en molts indrets, no han ajudat a mantenir la humitat de les pluges de la tardor passada.

D’altre banda, els nivells de pol·len, un altre factor a destacar durant aquests dies, s’estan disparant fins a nivells rècord segons experts, degut a l’absència de precipitacions. En definitiva, un episodi de precipitacions generals és el que convindria més en aquests moments per reduir els nivells de pol·len i per regar de forma general el territori altra vegada de forma superficial.

stats