Tempestes
Meteo 30/06/2023

Pedregades i inundacions i un possible esclafit al voltant de Vic

Durant la matinada hi ha hagut més avisos per arbres i branques caigudes que no per inundacions

3 min
Un arbre caigut a sobre de diversos cotxe ahir a la nit a Vic

BarcelonaLes fortes tempestes de les últimes hores han provocat diverses incidències sobretot en comarques de Ponent, sectors centrals i del Pirineu. L'aiguat més improtant va caure ahir a la tarda entre el Bages i el Vallès, on es van arribar a acumular més de 150 l/m² en poca estona, segons dades d'una estació particular a Castellgalí. L'aiguat va causar despreniments a la carretera C-37 a l'altura de Sant Salvador de Guardiola, una via que va haver de ser tallada, i alguns carrers i carreteres al voltant de Castellgalí van quedar inundats pel fort aiguat. La C-55 també va quedar tallada durant una hora a Castellgalí a causa de l'acumulació d'aigua. L'aiguat va multiplicar el cabal del Llobregat gairebé per 20 a Castellbell i el Vilar, on a les 17.30 h d'ahir el riu va arribar a portar 190 metres cúbics d'aigua per segon.

Durant la tarda es va fer viral un vídeo en què un cotxe que semblava tenir els llums encesos era arrossegat per l'aigua en una riera de Sant Vicenç de Castellet. Els Bombers van rebre l'avís a les 16.10 h i van mobilitzar el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials subaquàtic, però poc després van poder comprovar que el cotxe era buit.

Aquesta nit els Bombers han continuat rebent avisos per incidències, però en aquest cas els problemes han vingut més pel fort vent associat a les tempestes que no pas per acumulacions d'aigua. Des de les 22 h d'ahir els Bombers han hagut d'atendre 164 avisos més, la gran majoria per arbres i branques caigudes. No hi ha constància de cap incident greu. Durant la nit el vent ha arribat a ratxes de 82 km/h a Castellnou de Seana, 80 a Pujalt, 78 a Pontons o 72 a Tàrrega.

Al voltant de Vic hi ha hagut ratxes de vent especialment fortes a causa de la tempesta, cosa que fa pensar que s'hauria pogut produir un esclafit. Les estacions oficials i particulars de la zona no han captat ratxes més fortes que en altes indrets, i destaca el cop de 69 km/h registrat en un punt elevat de Calldetenes. Les imatges i les conseqüències de la tempesta fan pensar que hi ha hagut cops de vent més forts.

Ahir a la tarda també hi va haver tempestes fortes en diversos sectors del Pallars, de la Ribagorça i de l'Alt Urgell, on va arribar a caure pedra de dimensions considerables. L'aiguat va afectar indrets com el Pont de Suert, el Coll de Nargó i la Pobla de Segur, on també hi va haver algunes inundacions de baixos. Al vespre, una altra tongada de tempestes va deixar molta aigua en poca estona també en llocs del Segrià i de la Noguera.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades aquest divendres a les 8.30 h (dades en l/m²):

  • Castellgalí, 176
  • Sant Salvador de Guardiola, 142
  • Sant Vicenç de Castellet, 102
  • Manresa, 77
  • Vacarisses, 70
  • Balaguer, 69
  • El Pont de Suert, 63
  • Os de Balaguer, 63
  • Rellinars, 63
  • Balaguer, 51
  • Mollerussa, 49
  • Blancafort, 48
  • Alguaire, 44
  • Vic, 42
  • Tremp, 37
  • Molló, 34
  • Tàrrega, 33

L'estació oficial que l'Aemet té a Manresa va registrar 75 l/m², la pluja més abundant en un sol dia com a mínim dels últims 10 anys. Al Pont de Suert, els 61 l/m² acumulats també són l'aiguat més important en aquest cas des de l'agost del 2020. S'està acabant un mes de juny amb acumulacions de pluja que en alguns observatoris feia molts mesos que no es veien: a Mollerussa s'han acumulat 101 l/m², cosa que no passava des de l'octubre del 2019, a Vic 196, l'acumulació més important des de l'agost del 2018.

Ahir hi va haver tempestes molt fortes, però les pluges no van ser tan extenses i abundants com pot semblar. Aquesta primavera hi ha hagut dies més plujosos que aquest dijous en general a Catalunya. A partir d'un càlcul fent servir dades de 86 estacions del Meteocat es pot arribar a la conclusió que el 13 de juny, per exemple, va ploure més, i que en general a Catalunya el 25 de maig va ploure gairebé el doble.

Una branca de tempestes molt fortes també va afectar sectors del nord del País Valencià, com el Maestrat i els Ports, on també hi va haver pedregades realment importants. Les tempestes van acabar fregant el Montsià i sectors de l'extrem sud de Catalunya.

stats