Meteo 23/02/2020

Les Canàries, ofegades pel foc i una tempesta de vent i pols sahariana

Els incendis obliguen a desallotjar més de 1.000 persones i el trànsit aeri i marítim està interromput

Ara
3 min
Les illes Canàries es troben immerses en una important intrusió de pols sahariana

BarcelonaLes illes Canàries es troben enmig d'un dels pitjors episodis meteorològics recents. Una pertorbació de vents huracanats i quantitats importants de pols sahariana castiga l'arxipèlag i ha obligat a interrompre el trànsit aeri i marítim aquest diumenge per falta de visibilitat. A més, l'illa de Tenerife lluita contra diversos focus d'incendis que han avançat amb rapidesa en zones urbanes degut al vent i que han obligat a desallotjar més de 1.000 persones a diversos punts de l'illa. A les 21 hores els bombers ja donen per controlats o estabilitzats tots els focs.

Les afectacions en les comunicacions aèries per la calitja i el vent han obligat a desviar quasi 150 vols cap a altres països pròxims com Cap Verd, Portugal o el Marroc. Es mantenen tancats els aeroports de Gran Canaria, Tenerife Sur i Tenerife Norte. Fuerteventura i Lanzarote només permeten enlairaments però no aterratges. "Els professionals no recorden una meteorologia tan adversa per al transport aeri a les illes Canàries", ha certificat el ministre de Transports, José Luis Ábalos, en una piulada a Twitter.

El president del Cabildo de Tenerife, Pedro Martín, ha explicat que s'espera que les ratxes vagin a la baixa al vespre i remetin del tot ben entrada la matinada. Ha destacat que la mateixa força del vent ha provocat la situació "inusual" de diversos focs declarats a la mateixa zona o fins i tot en un mateix municipi. Per exemple, és el cas de Santa Úrsula, on el foc ha arribat a tenir fins a cinc focus i ha afectat habitatges. S'han evacuat un hotel i fins a 800 veïns, i s'han habilitat el pavelló esportiu i la piscina municipal per allotjar-los. A Puerto de la Cruz, l'incendi a la zona de la Asomada ha obligat a evacuar tot un barri.

Diversos incendis han obligat a evacuar més de 1.000 persones a l'illa Tenerife

L'orografia complexa de l'illa, les fortes ratxes de vent i la baixa humitat relativa, aliades de les flames, no estan ajudant gaire en les tasques d'extinció. La baixa visibilitat per les partícules en suspensió sumades a la resta de condicions impedeix que els mitjans aeris puguin participar-hi. De moment s'han cremat al voltant de 300 hectàrees i diverses cases han estat afectades.

Per precaució s'han tancat tots els accessos al Parc Natural del Teide i a tots els parcs i zones recreatives de l'illa. El Cabildo espera l'arribada de més efectius d'emergències procedents de Gran Canària aquesta mateixa nit.

Vents de fins a 160 km/h

La pertorbació s'ha centrat a l'oest de les illes Canàries i ha originat vents huracanats. Les ratxes han arribat als 163 km/h a l'Observatori d'Izaña, 128 km/h al Roque de los Muchachos, 105 km/h a la Victoria de Acentejo, 99 km/h a Vallehermoso i 95 km/h a l'aeroport de Tenerife, segons informa Oriol Rodríguez.

Precisament, el fort vent de component est ha transportat una gran quantitat de pols en suspensió des del desert del Sàhara cap a les Canàries. Els sensors que mesuren la concentració de partícules PM10 han registrat valors superiors als 900 µg/m3, 18 vegades superior al valor màxim al qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana estar exposat.

Tota aquesta pols en suspensió està comportant una disminució de la visibilitat al conjunt de les illes i fins i tot alguns problemes de salut, bàsicament respiratoris.

Imatge MODIS d'ahir del satèl·lit TERRA, on s'observa la pols en suspensió arribant a l'est de l'arxipèlag

El vent ja va causar els primers estralls dissabte a la nit, quan es van haver de desallotjar unes 4.000 persones en una festa de Carnaval de Gran Canària perquè les ràfegues van fer caure trossos del decorat a l'escenari.

Els models meteorològics apunten que aquest episodi de calitja es pot allargar un parell o tres de dies més. Això sí, el vent de l'est anirà perdent força i, tot i que no desapareixerà del tot, deixarà de bufar amb la intensitat de les últimes hores.

stats