Meteo 02/03/2016

L'hivern més càlid des que hi ha registres

Les dues sèries de dades més llargues a Catalunya no havien registrat mai temperatures tan altes durant els mesos de desembre, gener i febrer

Miquel Bernis
1 min
Anomalies de l'hivern al Fabra, el 0 és la mitjana del període 1961-1990

BarcelonaL'hivern astronòmic no s'ha acabat encara, però meteorològicament quan s'acaba el febrer ja es dóna per tancat. Els càlculs en climatologia es fan tenint en compte les dades senceres de desembre, gener i febrer, i per tant les d'enguany ja són definitives. Segurament no us sorprendrà saber que aquest hivern ha estat el més càlid des que hi ha registres en els dos observatoris amb sèries de dades més llargues de Catalunya.

Segons ha fet públic el Meteocat avui a les xarxes socials, les temperatures d'aquest hivern han estat les més altes des que es recullen dades a l'Observatori Fabra de Barcelona (dades des de 1914) i a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes (dades des de 1906). A l'Observatori del Tibidabo la mitjana ha estat per primer cop més de 3 ºC superior a la del període de referència 1961-1990. És a dir, de mitjana cada dia hi ha hagut tres graus més del que era normal. A l'Observatori de l'Ebre aquesta anomalia ha estat de 2,5 graus.

Segons càlculs de l'ARA, a l'aeroport del Prat i al de Reus també s'ha donat aquesta circumstància, en aquest cas amb dades des de 1944 i 1953, respectivament. En tots dos casos la mitjana dels tres mesos s'ha situat per primer cop per sobre dels 12 ºC. A l'aeroport de Girona hi ha un precedent d'un hivern més càlid: l'hivern del 1989-1990 la mitjana va ser de 10,0 ºC, mentre aquest any s'ha quedat en 9,6. A Lleida hi ha tres precedents de temperatures més altes, en aquest cas l'elevat nombre de dies amb boira durant el desembre ha evitat el rècord.

stats