Meteo 29/08/2017

L'huracà que ha fet canviar l'escala per mesurar la pluja

La pertorbació tropical 'Harvey' ja ha provocat la mort de com a mínim vuit persones i podria deixar prop de mig milió de damnificats a Texas

Miquel Bernis
2 min
Una família arriba a un centre d'acollida després de ser evacuada de casa seva, a Houston.

BarcelonaCom a mínim vuit persones han mort i es calcula que prop de mig milió necessitaran assistència a Texas a causa de les inundacions causades per la borrasca tropical 'Harvey', segons ha explicat el director de l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA), Brock Long. Els damnificats es podrien acostar al mig milió a causa sobretot de l'insistent pluja que està provocant la pertorbació des de divendres. Les quantitats de pluja són històriques, i tot fa pensar que no tindran precedents quan es doni per acabat l'episodi d'inundacions.

Les últimes dades oficials del servei meteorològic dels Estats Units situen en 1.090 l/m2 la pluja caiguda a la part sud de Houston des de divendres, una xifra sense precedents a la ciutat i amb molt poques dades comparables. L'huracà que més pluja ha deixat als Estats Units va ser 'Amelia', que el 1978 va acumular fins a 1219 l/m2 a la població de Medina, també a Texas, segons dades de l'investigador Phil Klotzbach. Les previsions fan pensar que el total acumulat de pluja en alguns punts de Texas podria arribar fins als 1.250 o 1.300 l/m2 si es tenen en compte les precipitacions que encara han d'arribar, que en alguns punts podrien ser d'entre 300 i 600 l/m2 més.

Més de 40 observatoris diferents han acumulat més de 750 l/m2 durant les últimes 72 hores, fet que ajuda a entendre la gran quantitat d'aigua caiguda a la regió durant les últimes hores i el perill que suposa d'acumulacions d'aigua i desbordaments de rius. 750 l/m2 és la pluja de l'últim any i 10 mesos a Barcelona, i 40 indrets de Texas l'han rebut en només tres dies.

Les imatges de Houston, la quarta ciutat més gran dels Estats Units, recorden clarament les de Nova Orleans just després del pas del 'Katrina' el 2005. Les pluges han desbordat tan clarament la normalitat que ahir el servei meteorològic dels Estats Units (NWS) va haver d'ajustar la seva escala de colors als mapes per poder destacar correctament els màxims de l'episodi.

Dues de les preses que regulen el curs de les aigües per evitar grans inundacions a la ciutat de Houston es desbordaran previsiblement durant aquest dimarts, fet que ampliarà i complicarà encara més les inundacions a la ciutat. Es tracta de les preses d'Addicks i Barker, que van ser construïdes després de la Segona Guerra Mundial i que mai fins ara s'havien desbordat.

Els dos aeroports principals de Houston estan tancats, així com la majoria de les línies de tren i grans autopistes que distribueixen el trànsit. Segons dades de les distribuïdores d'electricitat, més de 250.000 persones estaven sense llum a última hora d'aquest dilluns.

stats