Meteo 11/08/2020

El pic de les llàgrimes de Sant Llorenç començarà amb alguns núvols

La nit de dimecres a dijous s'entreveu més segura per poder tenir un cel clar

Roc Mateu / Miquel Bernis
3 min
Perseid captat des de Sant Julià Sassorba, Osona / EMILI VILAMALA

BarcelonaCom cada any, a mitjans del mes d’agost té lloc un dels esdeveniments astronòmics més significatius i mediàtics, les llàgrimes de Sant Llorenç. La pluja d’estels més esperada de l’any es pot gaudir des del 17 de juliol, però les dues pròximes nits seran les més propenses per veure els Perseids. S'estima que les matinades de dimecres i de dijous es podran arribar a veure entre 50 i 75 estels per hora amb les condicions de foscor adequades.

Els dos grans enemics per poder veure la pluja d'estels seran la Lluna i els núvols. Aquesta pròxima nit el cel s'entreveu força enterbolit, amb núvols que si bé no seran molt espessos sí que poden limitar la visió del cel, especialment de matinada. Els models de previsió fan pensar que la nit de dimecres a dijous serà més serena i, per tant, s'entreveu més segura per poder veure algun Perseid.

L'altre gran inconvenient dels Perseids d'enguany és la Lluna. Si bé normalment la pluja d'estels tendeix a augmentar passada la mitjanit, enguany la lluna minvant farà més difícil la visió dels estels. Avui sortirà cap a dos quarts d'una, i demà una mica més tard, poc abans de la una. Gairebé la meitat del nostre satèl·lit estarà encara il·luminat. A mesura que avanci la setmana cada cop la Lluna sortirà més tard. Per tant, les nits de dijous i de divendres poden ser també un bon moment per veure Perseids: n'hi haurà menys, però la lluna farà menys nosa.

Tant per cent de cel cobert previst entre les onze de la nit i les dues de a matinada d'avui
Tant per cent de cel cobert previst entre les onze de la nit de demà i les dues de la matinada de dijous

Com veure els estels?

El més recomanable, per tant, és intentar caçar-ne al voltant de la mitjanit, quan la freqüència de Perseids comenci a augmentar però la Lluna encara no es vegi. Si la Lluna ja és al cel, el més recomanable és dirigir la mirada cap a les zones més fosques, en direcció oposada al satèl·lit natural de la Terra.

Per veure les llàgrimes de Sant Llorenç no és necessari cap instrument òptic com telescopis o prismàtics. El més recomanable, això sí, és desplaçar-nos a un lloc fosc i on hi hagi pocs obstacles com edificis, arbres o muntanyes. Un cop al punt, només caldrà mirar a qualsevol part del cel. Tot i que els estels fugaços sembla que provinguin de la constel·lació de Perseu, de la qual ve el nom dels Perseids, els experts asseguren que en una nit clara poden veure’s en qualsevol sector del cel.

Què en sabem dels Perseids?

Els Perseids o les llàgrimes de Sant Llorenç, com qualsevol altra pluja d’estels, són en realitat petites partícules de pols de diferents mides que van deixant cometes i asteroides al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El núvol de partícules que alliberen és travessat cada any per la Terra en la seva òrbita al Sol i, en el seu trobament, les partícules de pols es desintegren a gran velocitat a l'entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre i creen unes traces de llum que es poden veure de nit.

Concretament, els Perseids provenen del cometa Swift-Tuttle, un cos celeste descobert l’any 1862 de manera independent pels astrònoms Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle que actualment té una mida aproximadament d’uns 26 km de diàmetre. Com a curiositat, aquest cos celeste és actualment l’objecte més gran que, de manera periòdica, s’aproxima any rere any al planeta Terra.

Les llàgrimes de Sant Llorenç se seguiran veient en menor mesura fins al 24 d’agost. Els Perseids, populars per la seva gran activitat i per la seva facilitat de veure'ls, seran visibles a tot l’hemisferi nord. Els meteors entren a l'atmosfera a una velocitat que arriba als 50 km per segon.

stats