Meteo 26/01/2016

Les nevades intenses augmenten tot i l'escalfament global

Les dades revelen que el nombre i la freqüència d'episodis de fortes nevades ha augmentat a l'hemisferi nord durant les darreres dècades

Miquel Bernis
2 min
La ciutat de Washington. CARLOS BARRIA/ REUTERS

BarcelonaQuan arriba una gran fredorada o una nevada poc habitual sempre hi ha qui qüestiona l'escalfament global o qui, com a mínim, en surt amb més dubtes. L'oest d'Europa està tenint un hivern molt suau, però no passa el mateix a l'est del continent, i tot just acabem de veure imatges de nevades extraordinàries a la costa est dels Estats Units. Sabem que el temps sempre és diferent d'una any a l'altre, i que un any concret més fred o més càlid no permet afirmar cap tendència, però les dades diuen que hi ha alguna cosa més que això.

Els informes de seguiment del clima del grup d'experts més important dels EUA revelen que malgrat que el planeta s'escalfa, els episodis de nevades fortes no només no van de baixa, sinó que han augmentat. Amb dades des de 1940 sobre tot l'hemisferi nord s'ha pogut comprovar que els episodis d'acumulacions importants de neu en pocs dies s'han fet més freqüents i també són més abundants. Aquesta afirmació es pot fer tant per a les latituds mitges, com també per a latituds altes. Totes aquestes dades pertanyen al tercer 'National Climate Assessment' fet públic el maig de 2014 pel grup d'experts del programa nord-americà de recerca sobre el canvi global.

Els motius d'aquesta tendència no són clars a ulls dels climatòlegs americans, però se sap que una atmosfera més càlida genera més evaporació, fet que porta a una atmosfera amb més humitat, i per tant amb més capacitat de descarregar pluges i nevades. El mateix informe revela que les zones cobertes de neu han disminuït en general a l'Hemisferi Nord, sobretot al final de la tardor. És a dir, hi ha més episodis de fortes nevades, però la neu aguanta menys.

Passa el mateix a Catalunya?

A Catalunya el Meteocat elabora també butlletins similars per saber les tendències de diferents variables climàtiques. Els estudis sobre dies amb neu estan fets sobre les dues sèries més llargues de dades que es tenen: la de l'Observatori de l'Ebre de Tortosa, i la de l'Observatori Fabra del Tibidabo. Les últimes dades disponibles revelen que a l'Ebre durant els últims 100 anys ha disminuït el nombre de dies en què s'ha vist nevar, a l'Observatori Fabra la tendència no és clara. Val a dir, però, que al Tibidabo l'any amb més nevades és recent: el 2010 la neu hi va fer acte de presència fins a 9 vegades.

stats