Meteo 22/09/2019

Les pluges d'ahir han fet revifar alguns rius i rieres

El Ter ha doblat el seu cabal respecte a divendres

Oriol Rodríguez
2 min
El riu Congost al seu pas per la Garriga, aquesta tarda

BarcelonaAhir van ser notícia els aiguats que, de manera irregular, van afectar diverses comarques. Calonge (Baix Empordà) va ser una de les poblacions on va ploure més. S'hi van arribar a acumular fins a 107 l/m(2). Segons l'observador meteorològic, es tracta del dia més plujós des del 8 de març del 2010.

Malgrat les incidències que ha comportat, ha estat una aigua molt benvinguda perquè enguany l'Empordà era una de les zones més assedegades del territori per falta de pluges. Fins avui a Palamós s'han recollit 187 l/m(2) des que va començar el 2019. A l'Escala, 145 l/m(2), i a Llançà 133 l/m(2). Són registres molt inferiors del que s'hauria d'haver acumulat en els primers vuit mesos i mig de l'any.

Els rius i les rieres de la zona han reviscolat, encara que sigui només per unes hores o uns dies. El cabal del Ter a l'alçada de Torroella de Montgrí ha passat dels 2,5 m(3)/s d'abans de les pluges als 5 m(3)/s d'avui. La Muga o la riera de Calonge també van veure com el volum d'aigua que corria pel seu llit creixia per les precipitacions de dissabte.

El Congost ahir també presentava un aspecte ben diferent del dels últims mesos, amb un cabal força generós gràcies a les precipitacions de més de 50 l/m(2 )registrats en diversos punts de la seva conca. Aquest riu va passar d'estar sec al seu pas per la Garriga a tenir un cabal màxim de gairebé 3 m(3)/s.

Evolució del cabal del riu Congost al seu pas per la Garriga (en m3/s)

De retruc, el Besòs també va patir una crescuda, i el seu cabal va arribar a ser de fins a 35 m(3)/s a l'alçada de Santa Coloma de Gramenet. Més al sud, el Francolí també va pujar de nivell a causa dels xàfecs que, sobretot durant la tarda d'ahir, van acumular entre 40 i 90 l/m(2 )al curs mitjà d'aquest riu.

Cal destacar que, tot i la tongada de tempestes d'ahir, bona part del país continua immers en un context de manca de pluges. Hi ha indrets on encara no s'ha recollit ni el 50% de la precipitació mitjana que sol caure entre el mes de gener i mitjans de setembre. D'enguany, destaquen els 105 l/m(2) recollits a Amposta, els 140 m(2 )l/m2 de Lleida, els 166 l/m(2) de Reus, els 175 l/m(2) de Roquetes, els 191 l/m(2 )de Falset, els 200 l/m(2 )de Súria o els 243 l/m(2 )de Girona.

stats