Meteo 29/12/2015

El 2016 podria ser encara més càlid que el 2015 a escala global

Les prediccions de servei meteorològic del Regne Unit apunten que l'any vinent es podria repetir novament el rècord de temperatura global del planeta

Miquel Bernis
2 min
La crema de combustibles fòssils és un dels factors que reforça l'efecte hivernacle. / DIMITAR DILKOFF / AFP

BarcelonaSom a punt de tancar un 2015 que instaurarà un nou rècord de temperatura global al planeta. De gener a novembre la mitjana s'ha situat 0,87º C per sobre del valor normal de referència del segle XX, segons dades de l'agència nord-americana NOAA. Són 0,14º més que l'anterior rècord que precisament va ser instaurat el 2014. Hagués calgut que el desembre fos un mes extraordinàriament fred per evitar que el 2015 trenqués trenqués finalment el valor màxim de l'any l'anterior, però la tendència de les últimes setmanes deixa clar que el rècord s'acabarà produint.

Per tant, serà el segon any consecutiu que s'assoleix un rècord de temperatura a escala global, i segons els pronòstics del servei meteorològic del Regne Unit, l'any que començarem divendres serà tant o més càlid que l'anterior. Per al 2015 es va preveure una temperatura global entre 0,52º i 0.76º C superior a la mitjana del període 1961-1990, i fins ara les dades del Met Office situen aquesta desviació en 0.72º. Per al 2016 la previsió es que l'anomalia positiva sigui d'entre 0.72º i 0.96º, per tant, superior a la d'aquest any. Si això es produeix serà el tercer any consecutiu que es bat el rècord de temperatura a escala global.

Els predictors de la Met Office creuen que els rècords es deuen bàsicament a la dinàmica d'escalfament global, empesa en menor mesura per l'episodi del Niño que aquest any ha estat especialment intens, i que probablement s'allargarà durant els primers mesos de 2016. Els predictors britànics no esperen que aquesta seqüència de rècords s'allargui eternament, però sí que alerten del fet que l'escalfament global ens situa en un punt en què qualsevol dinàmica natural que es produeix, com és el cas d'El Niño, ens empeny cap a situacions sense precedents.

Segons ha explicat al diari 'The Guardian' el cap de prediccions a llarg termini del Met Office, Adam Scaife, les inundacions sense precedents que ha experimentat el Regne Unit durant les últimes setmanes estan relacionades amb El Niño, així com ho estan la tongada de tornados als Estats Units i els incendis a Austràlia.

stats