Canvi climàtic
Meteo 16/09/2022

La primera quinzena de setembre també ha batut rècords de temperatura

En molts indrets hi ha un o cap precedent d'un final d'estiu tan calorós com aquest

2 min
Un home refrescat-se a la Rambla de Barcelona a mitjans d'agost

BarcelonaS'ha acabat la primera quinzena del mes de setembre i seguim immersos en aquest període extremadament llarg de temperatures molt per sobre del que tocaria. Des del maig el termòmetre s'ha mantingut sostingudament molt per sobre del que seria habitual i ha acumulat mesos de rècord o de gairebé rècord un darrere l'altre. La primera quinzena del mes de setembre també ha sigut excepcional a Catalunya. La temperatura mitjana per al conjunt del país s'ha situat en 21,3 graus, per sobre fins i tot del valor de l'any 2016, en què els primers dies del mes va haver-hi una onada de calor purament canicular. Amb dades des del 2009 no hi ha hagut cap primera quinzena de setembre més calorosa que aquesta.

Si es miren dades d'observatoris concrets amb moltes més dècades de registres, el resultat és molt similar. Gairebé a tot arreu ha sigut la primera quinzena de setembre més calorosa des que hi ha dades o com a molt la segona, com és el cas de l'Observatori de l'Ebre, en què les dades del 2016 superen per una dècima de grau les d'aquest any. Un altre precedent de final d'estiu amb molta calor és el del 1962, quan a Lleida hi va haver dues dècimes de grau més que aquest any.

Una altra dada interessant és que 21,3 graus és una mitjana de temperatura que en els últims tretze anys a Catalunya ha sigut exactament la normalitat de la segona quinzena d'agost. És a dir, la primera quinzena de setembre d'aquest any s'ha comportat com una segona quinzena d'agost, ja no de fa tres o quatre dècades, sinó dels últims anys. La normalitat de la primera quinzena de setembre últimament han sigut 19 graus, més de dos graus menys que aquest any.

La seqüència de quatre mesos i mig que va des del maig fins al 15 de setembre no aguanta comparacions amb els últims anys. El gràfic que teniu a la part superior del paràgraf posa de manifest fins a quin punt és excepcional la situació que arrosseguem des de fa més de quatre mesos. Crida l'atenció també com va ser de fresc l'estiu del 2013.

En aquest context, la temperatura del mar continua disparada i clarament per sobre del que caldria esperar per a l'època. Segons les observacions periòdiques que Diego Lázaro fa a Barcelona, l'aigua encara està a gairebé 27 ºC, dos graus i mig més del que tocaria per a l'època. A l'Estartit en l'última observació del 10 de setembre el mar encara estava a 24 graus, gairebé tres graus per sobre de la mitjana. L'entrada de tramuntana del cap de setmana remourà l'aigua superficial i farà que la temperatura del mar comenci a baixar.

stats