Meteo 16/11/2020

Un huracà tan potent com el 'Katrina' amenaça l'Amèrica Central

El 'Iota' tocarà terra entre Nicaragua i Honduras amb categoria màxima i vents de fins a 250 km/h

Miquel Bernis
2 min
El Iota a punt de tocar terra a l'Amèrica Central

BarcelonaAquest dilluns al vespre, hora local, l'huracà Iota tocarà terra al nord-est de Nicaragua, on està previst que hi arribi sent un gran huracà de categoria 5. La pertorbació s'ha enfortit amb molta rapidesa durant les últimes hores, i pot arribar a tenir vents sostinguts de fins a 250 km/h en el moment de tocar terra. El Iota provocarà pluges d'entre 200 i 400 l/m2 bastant generals i acumulacions locals d'entre 500 i 750 l/m2, segons el National Hurricane Center. La pertorbació entrarà per Nicaragua però els seus efectes també s'esperen importants a Hondures i en països com el Salvador, Guatemala i Belize. La pujada del nivell del mar s'espera d'entre 3,5 i 5,5 metres.

És el primer huracà del que es té constància que ha arribat a la catergoria cinc tant avançada la temporada, fins ara el més tardà d'assolir la màxima categoria havia estat un huracà que va afectar Cuba amb molta violència al voltant del 8 de novembre del 1932, segons dades de l'analista d'huracans, Philip Klotzbach. La gran pertorbació entrarà a Nicaragua i Honduras amb un mínim de pressió atmosfèrica fins i tot més baix que el del mític huracà Katrina del 2005.

Es tracta a més a més del segon gran huracà que afecta aquesta zona del planeta en ben pocs dies, perquè fa tot just dues setmanes l'Eta, de categoria 4, va seguir una trajectòria molt semblant. L'Eta va causar més de 175 víctimes mortals, i encara hi ha com a mínim un centenar de desapareguts. El nombre de víctimes és molt incert perquè en països com Hondures les forces armades asseguren haver recuperat més de 125 cadàvers, mentre fonts del comitè d'emergències del país, COPECO, informaven d'una xifra que no arribava ni a la meitat. Es tem que els efectes d'un segon gran huracà en pocs dies puguin ser greument devastadors a la zona.

Serà el segon huracà de categoria 4 o superior que toca terra a Nicaragua aquest mes de novembre, un fenomen altament excepcional si es té en compte que amb dades de gairebé cent anys el país només havia rebut quatre grans huracans com aquest.

És el primer cop que l'Atlàntic engendra dos grans huracans el mes de novembre, quan la temporada ja se sol estar acabant. Hi ha altres dades que fan pensar en els efectes del canvi climàtic, com ara que aquest huracà s'ha intensificat a una gran velocitat. Els seus vents associats han augmentat més de 55 km/h en només 24 hores, cosa que ja s'ha donat deu vegades aquesta temporada. L'única temporada d'huracans en què hi havia hagut deu huracans que s'haguessin desenvolupat tan de pressa havia sigut el 1995, segons dades de l'expert Tomer Burg.

stats