Meteo 27/12/2014

En alerta per les fortes ventades

Protecció Civil manté activat en fase d'ALERTA el Pla PROCICAT pels forts vents que afectaran sobretot les comarques de la meitat oest i del Pirineu

Manel Cascante
2 min
Vent a l'entorn urbà ara fa uns dies / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEl vent podrà tornar a ser notícia clara al llarg de les properes hores i dies. Per bé que, d'entrada, no sembla una situació tan extrema com la que vam viure ara fa unes setmanes quan les fortes ventades van afectar amb violència zones poc habituades de l'entorn metropolità de Barcelona. En qualsevol cas, però, no podem abaixar la guàrdia ja que bufarà novament amb intensitat i també podrà afectar zones urbanes i nuclis de població importants, sobretot del centre i del sud del país, i també de les Illes Balears.

En aquest sentit Protecció Civil ja va activar ahir l'ALERTA del Pla PROCICAT per forts vents a cotes altes el Pirineu, Prepirineu i a cotes mitjanes de la meitat oest de Catalunya. Anuncia que el vent s'anirà reforçant al llarg del dia i a la tarda, i que al vespre afectarà les comarques de la meitat oest. També destaca que a les cotes altes del Pirineu podrà arribar a valors a l'entorn dels 125 km/h. El comunicat fa esment,entre d'altres, que les zones amb major risc seran les comarques del prelitoral de Tarragona, el Penedès i l'Anoia, on bufarà amb energia al llarg de la tarda i la propera nit.

Cal afegir que les fortes ventades del Pirineu i del Prepirineu, sobretot demà, incidiran amb la neu acabada de caure i generaran el fenomen torb. La situació, així doncs, serà complicada i de fort risc a l'alta muntanya a causa d'aquest element, però també a causa de les temperatures extremadament baixes i del perill d'allaus de neu recent i ventada. A banda del Pirineu, els models meteorològics insisteixen per demà també en una forta ventada a Ponent, al Camp de Tarragona i a l'Ebre, però sobretot a la Costa Brava i al nord de les Balears. El vent no s'acabarà amb el cap de setmana sinó que continuarà manxant encara dilluns i dimarts, per bé que ho farà ja en zones més habituals: als dos extrems del país, al Pirineu i també al nord de les Illes. El vent també alterarà de forma significativa l'estat de la mar, amb fort tràngol marítim sobretot entre la costa Brava i les Illes.

Es tracta, en definitiva, d'una situació de risc que afectarà molts comarques. Convé seguir les recomanacions de protecció civil i no exposar-se a situacions de risc innecessàries.

A 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats