Meteo 27/05/2016

La temperatura mitjana ha pujat 1,55 ºC des de 1950 a Catalunya

El nivell del mar ha augmentat gairebé 10 centímetres des del 1990 i tenim una hora més de sol per dia que fa 40 anys

Miquel Bernis
2 min
Evolució de la temperatura mitjana a Catalunya des de 1950

BarcelonaAvui, el Meteocat ha fet públic el seu Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics, que ofereix un estat de la qüestió sobre el clima a Catalunya. El resum de dades de temperatura des del 1950 confirma que la temperatura mitjana s'ha enfilat 1,55 ºC en els darrers 66 anys, a un ritme de 0,23 ºC per cada 10 anys. Per estacions, a l'estiu és quan més s'ha notat aquesta pujada (0,34 ºC per decenni), un augment que dobla el que s'ha produït a l'hivern (0,17º C per cada 10 anys). Per obtenir aquesta mitjana s'han fet servir fins a 24 sèries de dades de diferents punts del territori.

En el terreny de les precipitacions la tendència dels darrers anys és a la baixa, tot i que les variacions tenen poca significació estadística. Segons els climatòlegs del Meteocat només a l'estiu la variació és destacable, en l'estació càlida les precipitacions han disminuït un 4,5% cada 10 anys.

L'informe també aporta dades marítimes, bàsicament a partir del treball de l'observador Josep Pascual, de l'Estartit. És destacable el fet que en aquest punt de la Costa Brava s'hi ha observat un augment del nivell de mar de 3,6 centímetres per cada 10 anys en els últims 26 anys. També ha augmentat la temperatura del mar, de 0,3 ºC per decenni des del 1974.

Per acabar, el document analitza també uns quants indicadors de les dues sèries més llargues de dades que hi ha a Catalunya: la de l'Observatori Fabra del Tibiado, i la de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. Potser la dada més destacable en aquest aspecte és l'augment de les hores de sol que s'ha observat a tots dels observatoris en els últims 45 anys. En els dos observatoris les estones amb núvols s'han reduït fins al punt que durant els últims anys hi ha hagut entre 300 i 400 hores més de sol per any de les que solia haver-hi els anys 70. Al voltant d'una hora més de sol cada dia.

stats