Meteo 20/04/2018

Les últimes pluges auguren una temporada intensa i llarga de pol·len

Les gramínies i la parietària poden tenir nivells molt alts si la calor no ho evita

Miquel Bernis
2 min
Entre els mesos d’abril i juny és quan hi ha més concentració de pol·len a l’atmosfera i es disparen les al·lèrgies.

BarcelonaEl temps canviant, plujós i força fred de les últimes setmanes ha evitat nivells molt importants de pol·len durant l'inici de la primavera, però pot contribuir a fer que la segona part de l'estació sigui complicada per a la gent que pateix al·lèrgies. Segons la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, Jordina Belmonte, el tipus de pol·len com el de les gramínies, la parietària i l'olivera es pot disparar ràpidament durant les pròximes setmanes amb l'arribada del bon temps. Quan fa més fred del compte algunes d'aquestes plantes retenen el pol·len i l'acumulen, fet que provoca que amb l'arribada del bon temps l'expulsin en grans quantitats i de manera sobtada.

Belmonte alerta que la temporada podria ser llarga i intensa, fet que podria despertar nous casos d'al·lèrgia en persones que fins ara no han tingut cap problema d'aquest tipus. Un element que podria frenar la campanya podria ser una temperatura excepcionalment alta durant les setmanes vinents. La setmana que ve serà de calor clarament per sobre del normal per a l'època, però el més probable és que de cara al pont del Primer de Maig la temperatura es moderi clarament. Un maig més càlid del que tocaria podria escurçar la temporada de pol·len d'algunes d'aquestes espècies.

El pol·len de varietats com el plàtan i el xiprer, en canvi, ja va de baixa. Aquest any els nivells del polsim emès per aquestes espècies no ha sigut tan exageradament alt com el dels dos anys anteriors. Segons dades de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, l'any passat a finals de febrer i principis de març es van batre rècords de pol·len de xiprer com a mínim des de 1994. Algú que hagués tingut al·lèrgia a aquest pol·len el 2016 i el 2017 és possible que aquest any no n'hagi tingut.

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya fa una previsió setmanal dels nivells de pol·len previstos, detallada per espècies i per regions. La previsió es pot consultar a la seva web.

stats