Especials 16/01/2014

Cal una "revolució educativa" per assegurar el futur econòmic de Catalunya

Xavier Sala i Martín i Germà Bel debaten sobre el model econòmic que ha de tenir Catalunya en el segon debat 'I ara què?'

Ara
2 min

BarcelonaXavier Sala i Martín, catedràtic d'economia de la Universitat de Colúmbia, i Germà Bel, catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona, participen aquest dijous en el segon debat 'I ara què?', moderat per Antoni Bassas i sota el títol 'Un model econòmic per a Catalunya'.

El debat ha girat entorn del futur d'una possible Catalunya independent i tots dos economistes han coincidit que, dins d'Espanya, aquest futur serà més difícil. Sala i Martín ha dit que "les reformes econòmiques que ens calen no caben dins d'Espanya", perquè el model espanyol és d'un "capitalisme castís: qui triomfa és qui té avals públics o permisos".

Germà Bel, per la seva banda, ha afirmat que aquestes reformes són "altament improbables dins d'Espanya", perquè som en un "Estat forçat" que centralitza quan té "vertigen" de perdre el control, com està passant ara.

Sectors

Els dos catedràtics han fugit de destacar uns sectors de futur. Sala i Martín ha dit que el que cal fer és "donar capital humà", mitjançant l'educació als nostres nens, i que ells triïn, mentre que Bel ha assegurat que cal donar "flexibilitat" i protecció social per assegurar que aquests sectors tenen espai per crear-se.

En el que també han coincidit ha sigut a destacar l'educació com un dels factors més importants per aconseguir fer de Catalunya un estat amb futur a nivell econòmic: "No hem d'apostar per sectors. Hem de donar capital humà als nens i que ells triïn", ha dit Sala i Martín, que ha considerat que cal "tirar a terra" l'actual model per fer-ne un de cap i de nou. Bel, per la seva banda, ha lamentat que l'actual sistema educatiu "ha oblidat l'excel·lència".

Si veus aquest contingut des d'un dispositiu mòbil, clica aquí.

stats