Especials 03/12/2012

Les persones desnonades per execució hipotecària no hauran de pagar la plusvàlua

Els afectats només hauran de realitzar un sol tràmit i l'impost quedarà cancel·lat per la via de la compensació

2 min

Les persones que es vegin obligades a donar el seu pis per execució hipotecària ja no hauran de pagar l'impost de la plusvàlua. A partir del 5 de desembre, data d'entrada en vigor de la mesura, les persones afectades s’hauran de presentar a l’Institut Municipal d’Hisenda a liquidar l’import de la plusvàlua, en un termini de 30 dies hàbils després de l’acord de dació o de l’execució hipotecària. En aquest mateix tràmit, l’Ajuntament proposarà ajornar el pagament i li oferirà a la persona afectada acollir-se a un programa d’ajuts socials per compensar el pagament de l’impost.

L’Ajuntament es farà càrrec de l’import a partir d’un seguit de tràmits administratius en què la persona afectada ja no haurà d’intervenir més, i quedarà cancel·lat per la via de la compensació.

Per acollir-se a aquesta compensació, la dació en pagament o execució hipotecària haurà de ser conseqüència de l’impagament del crèdit o préstec garantit amb hipoteca que recaigui sobre l’habitatge habitual. A més, els afectats no hauran de tenir altres béns suficients per fer front al deute.

Trias ha fet una crida al govern de l’estat per tal que apliquin canvis legislatius per regular els casos de desnonaments. Una possibilitat seria cedir als ajuntaments la potestat de regular aquest impost per aquests casos. “Cal recordar que les persones, les famílies que es veuen afectades per la pèrdua del seu habitatge habitual, un cop desnonades acaben sent ateses pels serveis socials municipals”, ha dit l’alcalde.

L’alcalde Trias també ha enviat una carta a les entitats financeres de Barcelona per demanar-los que impulsin les mesures necessàries per evitar els desnonaments, ja sigui renegociant les condicions del pagament de la hipoteca o dels lloguers, ja sigui negociant terminis raonables de carència o admetent a la pràctica la dació en pagament.

A banda del no cobrament de la plusvàlua a partir del 5 de desembre, l’Ajuntament ja ha posat en marxa altres mesures per pal·liar els efectes socials dels desnonaments: s’han posat més d’un centenar de pisos a disposició dels serveis socials municipals per acollir persones desnonades. A més, el 2013 entraran en funcionament dos centres d’allotjament temporal familiar per atendre temporalment famílies que hagin perdut l’habitatge.

stats