CINEMA

‘Barcelona 1714’ inaugurarà El FIC-CAT 2019

Serà l’estrena del film històric de la tarragonina Anna M. Bofarull

La dotzena edició del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT) tindrà un any més una sessió inaugural molt lluïda. La pel·lícula escollida per donar el tret de sortida al FIC-CAT 2019, el dissabte 8 de juny, és l’esperada Barcelona 1714 de la directora Anna M. Bofarull, produïda per KaBoGa Films amb la participació de TVC, i que viurà al Festival una estrena exclusiva.

Basada en el setge de Barcelona, Barcelona 1714 explica la història de l’Agnès, una jove que intenta sobreviure en una ciutat en guerra. Amb la vitalitat de la seva joventut, l’Agnès aspira a viure, a fugir de la ciutat, una opció que no pot entendre el Jan -l’home a qui estima-, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra. Mentrestant, 40.000 soldats es preparen per assaltar Barcelona i 6.000 homes la defensaran fins a la mort. Serà la segona ocasió que Bofarull passa pel FIC-CAT, on ja va estrenar el seu primer llargmetratge, Sonata per a violoncel, l’any 2015. El rodatge de Barcelona 1714, que es va dur a terme els anys 2013 i 2014, combina actors gravats en platós de cinema amb un rerefons digital en 3D que ha suposat un llarg procés de postproducció que s’ha fet entre Catalunya i Colòmbia en quatre anys, i que en què ha col·laborat TV3.

Els protagonistes són Alba Brunet i Bernat Quintana, i entre els actors de repartiment destaquen Juanjo Puigcorbé, Àlex Casanovas, Miquel Sitjar, Francesc Garrido, Ferran Carvajal, Mikel Iglesias, Oriol Grau, Fermí Fernández, Txe Arana, Joan Negrié o Mercè Rovira, entre molts altres. En el llargmetratge també hi ha aparicions especials de l’actor Toni Albà, el cantant d’Els Pets, Lluís Gavaldà, Joan Fortuny, de l’Elèctrica Dharma, i les periodistes Elisabet Carnicé i Raquel Sans.

En la presentació de la pel·lícula a Roda de Berà hi haurà Anna M. Bofarull, els productors Heiko Kraft i Marian Matachana i els actors Bernat Quintana, Alba Brunet, Miquel Sitjar, Juanjo Puigcorbé, Mercè Rovira, Cristina Pacareu, Eric Alès, Roger Dalmases, Oriol Grau, Joan Negrié, Jaume Montané i el músic Gerard Pastor, responsable de la banda sonora de la pel·lícula, entre altres membres de l’equip. Abans de la projecció de la pel·lícula, la plaça dels Pins de Roda de Berà acollirà una recreació històrica a càrrec dels Miquelets de Catalunya, que escenificaran un combat entre una patrulla borbònica i un escamot de soldats catalans austriacistes. Els Miquelets faran també salves d’honor a l’arribada al photocall dels protagonistes del film. L’estrena en sales comercials de Barcelona 1714 està prevista per a després de l’estiu, en una data per determinar.

Homenatge a TVC

El FIC-CAT ha decidit retre un homenatge a Televisió de Catalunya (TVC) com a model de televisió pública de qualitat amb una programació generalista per a tots els públics, i amb una ferma aposta per la producció pròpia i el desenvolupament de la cultura i la llengua catalanes. L’acte serà el 8 de juny a les 10 de la nit, abans de l’estrena de la producció Barcelona 1714.

Premi honorífic per a Josep Maria Civit

El premi honorífic FIC-CAT 2019 serà per al director de fotografia Josep Maria Civit. L’acte tindrà lloc el diumenge 9 de juny a les 10 de la nit, abans de la projecció del llargmetratge Angoixa, de Bigas Luna, amb direcció de fotografia de Civit.

Nascut a Barcelona l’any 1954, Civit va estudiar teoria de l’art contemporani a la UAB i, al mateix temps, fotografia i disseny gràfic a l’Escola de Disseny Eina. En cinema, va començar com a ajudant de càmera l’any 1979. Al llarg de la seva llarga carrera cinematogràfica ha treballat amb directors coneguts i de prestigi com Monte Hellmann, Bigas Luna, Agustí Villaronga, Paul Leduc, Jaime Camino o Brian de Palma, entre d’altres, i s’ha mogut pels Estats Units, Mèxic, Colòmbia, el Regne Unit, França o els Emirats Àrabs.

Més continguts de