Camp de Tarragona 02/06/2018

Història per a petits i grans a les visites guiades

Des del 30 de juny fins al 9 de setembre hi ha programades activitats en espais històrics, naturals i culturals del territori

Ara
3 min
HISTÒRIA per a petits i grans a les visites guiades

L'Hospitalet de l'Infant i la Vall de LlorsL’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors oferirà aquest estiu tot un seguit d’activitats vinculades amb el patrimoni local: l’Hospital de l’Infant Pere -del segle XIV-, les fortificacions de la Guerra Civil al coll de Balaguer i l’obra de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, a l’Hospitalet de l’Infant; el Molí de l’Oli, a Vandellòs; i la visita al poble recuperat de Castelló.

L’oferta d’activitats està orientada tant a adults com a infants, i té com a objectiu donar a conèixer d’una manera lúdica i activa els béns patrimonials principals del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Així doncs, es podran fer excursions per recórrer les trinxeres i fortificacions de la Guerra Civil a banda i banda del coll de Balaguer; passejar pel poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya i exemple important de l’obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; visitar l’hospital fortificat al Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, origen de la vila actual de l’Hospitalet de l’Infant; observar els estels des de Castelló una nit d’estiu, a les muntanyes de Tivissa- Vandellòs, o bé fer un tast d’oli al Molí de Vandellòs. Des del 30 de juny fins al 9 de setembre, cada cap de setmana, grans i petits tindran l’oportunitat de viure i gaudir de la cultura. Per a més informació, visiteu la pàgina web www.culturalabast.cat.

Activitats familiars

A l’hospital gòtic fundat per l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou, fundat l’any 1344 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), s’hi han programat tres tipus de visites: unes adreçades al públic general, sota el títol L’Hospital de l’Infant Pere, els dimarts, dijous, divendres, dissabtes i diumenges, a les 19.30 h; unes dirigides a les famílies, titulades El tresor de l’Hospital, pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes i mitjançant una gimcana, els divendres i dissabtes a les 18 h; i unes de nocturnes, que inclouen un tast de vins locals al pas de ronda de l’Hospital, els divendres i dissabtes a les 21 h.

En cadascuna d’aquestes visites s’hi mostrarà el Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, i també el mirador de la torre sud-oest, des d’on es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’hi albirava.

El centre de visitants

El Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer és un espai per a la interpretació i visita a l’hospital fortificat fundat per l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou el 1344, i origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant.

El centre està situat a la plaça del Pou, núm. 11, i consta de dues plantes: la primera, dedicada al coll de Balaguer i amb una funció polivalent que permet un ús per a exposicions, conferències o presentacions; i la segona, amb un espai expositiu permanent sobre l’hospital i el seu fundador, amb la possibilitat d’accedir al pas de ronda i a la torre de la façana nord del monument, des d’on es poden veure els tres arcs diafragma apuntats de la gran sala dels malalts que encara es conserven dempeus, a tocar de l’interior de la façana de ponent.

Per gaudir d’una manera més intensa d’aquest espai, la recent reforma i museïtzació, realitzada l’any 2016, ha permès instal·lar-hi tot tipus de ginys tecnològics per fer més entenedora i interactiva la visita a l’hospital gòtic.

D’aquesta manera es fan servir diferents elements de comunicació audiovisual i aplicacions, com ara reconstruccions històriques i realitats augmentades, entre d’altres. Tot per explicar la importància històrica d’aquesta infraestructura.

Per acabar, i afegir encara una mica més d’atractiu a l’antic hospital, durant l’estiu es podrà veure a la seva façana un mapping que ens proposa un viatge des de la prehistòria del municipi fins a l’actualitat.

stats