CINEMA
Camp de Tarragona 10/07/2019

‘Els dies que vindran’ triomfa al FIC-CAT

El film dirigit per Carlos Marques-Marcet guanya el premi al millor llargmetratge de l’edició 2019

Ara
2 min
Foto de família dels guardonats de l’edició  i l’equip del premi al millor llargmetratge.

Roda De BeràL’última pel·lícula de Carlos Marques-Marcet, Els dies que vindran, va ser la guanyadora del FIC-CAT 2019. El jurat, format per Montserrat Carulla, Joan Reig, Elisabet Prandi, Raimon Masllorens, Mar Coll, Dafnis Balduz, Àurea Márquez i Maria Pau Pigem, va considerar el film el millor llargmetratge de l’edició d’aquest any. Els dies que vindran presenta el relat d’una parella, interpretada per David Verdaguer i Maria Rodríguez Soto, durant els nou mesos d’embaràs.

Ara, la pel·lícula de Pere Solés feta amb pacients reals amb patologies alimentàries, va rebre una menció especial “per la manera d’encarar un tema tan delicat i per l’honestedat i la complicitat de totes les persones que hi intervenen, i també per un gran virtuosisme tècnic posat al servei d’una pel·lícula molt necessària”. El premi a millor documental va correspondre a Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, de Xavier Artigas i Xapo Ortega.

Millor direcció de fotografia

L’eix temàtic del FIC-CAT 2019 va ser la direcció de fotografia i, per això, aquest any hi havia un premi especial a aquesta disciplina cinematogràfica, patrocinat per l’Escola de Cinema de Reus. El premi a la millor direcció de fotografia va ser per a Gris Jordana per la seva tasca a La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou. A més, el premi honorífic es va entregar els primers dies de festival al director de fotografia Josep Maria Civit, i també es va fer un homenatge a TV3 “per ser un model de televisió pública de qualitat amb una programació generalista per a tots els públics i amb una ferma aposta per la producció pròpia i el desenvolupament de la cultura i la llengua catalanes”.

Pel que fa a la resta de premis, Jauría, de Gemma Blasco, va rebre el guardó a millor curtmetratge; A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada, d’Andreu Caralt i Oriol Gracià, va ser considerada la millor producció de les comarques tarragonines; Sense likes (Desert), de Jordi Castells i Aitor Garay, va ser escollit el millor videoclip, i Un regal espacial, de l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Son Pacs de Palma de Mallorca, amb direcció de José Juan Guijarro, va ser considerada la millor producció d’un centre educatiu, un premi atorgat per Òmnium Cultural.

El jurat del concurs Jove 48 Hores, format per Fèlix Colomer, Joana Vilapuig i Nil Cardoner, va premiar la producció Negra, de Heidi Ramírez, com a millor de la seva categoria. El públic també va dir-hi la seva i va considerar millor producció del FIC-CAT 2019 el llargmetratge La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou, mentre l’equip de Nova Crítica va triar el curtmetratge documental Greykey, d’Enric Ribes, com el millor del festival d’aquest any en la seva categoria.

La dotzena ha sigut la millor de les edicions del FIC-CAT, amb més de 9.500 espectadors a les projeccions fetes al Teatre del Casino Municipal. També han comptat amb una alta assistència les activitats paral·leles, com la classe magistral de Josep Maria Civit, l’exposició El català al cinema, de la Plataforma per la Llengua, la Trobada Professional de Professorat de Centres Educatius i la taula rodona “Una mirada femenina a l’entorn de la direcció de fotografia”.

stats