AGRICULTURA
Camp de Tarragona 13/11/2019

El doble d’olives que l’any passat

La DOP Siurana preveu arribar a 6,1 milions de quilos aquesta campanya

Ara
2 min
L’actriu Agnès Busquets va ser la padrina de la collita 2019-2020 de la DOP Siurana.

La Selva Del CampEl president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, preveu que la collita d’enguany sigui de 6,1 milions de quilos, més del doble que l’any passat. Respecte d’una campanya mitjana, que dona uns 5 milions de quilos, l’increment seria d’un 12%. Cal recordar que l’anterior va ser molt curta, de 2,5 milions, a causa de la necessària alternança -ja que els dos anys anteriors havien estat també de bona collita, fins als 6 milions de quilos- i del fet que va ploure en el moment de la floració, de manera que el fruit no va acabar d’agafar bé. A més, s’hi sumava la sequera prolongada dels anys anteriors.

Aquesta campanya es preveu que sigui llarga. Les olives són verdes i tenen una molt bona sanitat. Les primeres que han entrat als molins fan un oli molt bo, cosa que fa preveure una campanya de gran qualitat. No obstant, el president ha advertit que aquest ha estat un any difícil, amb incendis com el de la Ribera d’Ebre, per una banda, i els aiguats a la Conca de Barberà, l’Alt i el Baix Camp, per l’altra. “Són episodis cíclics dins del clima mediterrani, però cada vegada més fan minvar la nostra capacitat de resposta i de regeneració. Els pagesos som gent valenta, rebrotem i rebrotarem, però cal prendre consciència d’aquesta realitat”, ha dit Antoni Galceran. El president de la DOP Siurana ha demanat més atenció de l’administració al món rural, “perquè fixa gent al territori, dinamitza les economies i contribueix a cuidar del paisatge”.

La Denominació d’Origen Protegida Siurana agrupa 9.000 hectàrees d’oliveres, 3 milions d’arbres i més de 5.000 productors, repartits en un total de 123 municipis de 7 comarques de la demarcació de Tarragona. La DOP ha incrementat substancialment la venda amb envàs propi en els últims anys, fins a superar el 70% de la seva producció, tot i que l’horitzó desitjat és assolir el 100%. També creix cada any el percentatge d’exportacions d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana, que actualment se situa en un 15%. L’oli de casa nostra viatja a través d’operacions comercials a quatre continents diferents.

Agnès Busquets, padrina

La padrina de la collita 2019-2020, l’actriu Agnès Busquets, va afirmar: “Com l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana no n’hi ha cap. Viatjant pel món t’adones de la dificultat de trobar-ne de bons”. Busquets, que té arrels i família dedicada al cultiu de l’olivera a Montbrió del Camp i a Riudoms, va dir en el seu parlament: “L’olivera em transporta a un món de nostàlgia, a la iaia Maria de Riudoms i al iaio Josep Maria de Montbrió, que ens van transmetre l’amor per la terra vermella i seca”.

Comencen les festes de l’oli

D’ara endavant, l’oli nou es podrà tastar a totes les entitats de la DOP Siurana en gairebé una vintena de festes de l’oli que se celebraran als diferents municipis productors de la denominació d’origen protegida, incloent-hi les fires de Reus i Tarragona. En tots els actes divulgatius, la DOP posa l’accent en la importància de transmetre la cultura de l’oli, un aliment que reuneix territori, tradició, qualitat i salut. Les fires més participatives són les de Reus i Tarragona, que se celebraran els dies 15 i 16 de novembre i del 29 de novembre a l’1 de desembre, respectivament.

stats