Tarragona

Espionatge, mòbils punxats i recursos als tribunals: què passa a Tarragona amb el contracte de les escombraries?

Una tècnica de l'Ajuntament denuncia que l'espien i s'investiga si el telèfon de l'alcalde també estava intervingut

2 min
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

TarragonaFa més d'un any que el contracte de recollida de les escombraries a Tarragona va caducar i, des d'aleshores, l'Ajuntament encara no ha pogut renovar-lo perquè el concurs d'adjudicació no para de complicar-se. La selecció de l'empresa per explotar el nou servei (que és el més car que adjudica l'Ajuntament) acumula recursos entre les mateixes empreses i, des d'aquesta setmana, també denúncies per espionatge. Segons va avançar el diari tarragoní Porta Enrere, la cap de l'àrea de Neteja Pública de l'Ajuntament de Tarragona ha denunciat a la Guàrdia Civil que l'estan espiant i que, fins i tot, té el mòbil punxat. També hi ha indicis que l'alcalde, Rubén Viñuales (PSC), tingui el telèfon intervingut. L'Ajuntament va fer una primera anàlisi al telèfon de l'alcalde i va comprovar que podria estar infectat per algun programa. Ara està fent un nou peritatge per confirmar-ho.

"L'Ajuntament ha estat víctima d'un espionatge, però no sabem de qui", va denunciar públicament la portaveu del govern municipal, Sandra Ramos, que va considerar els fets com a "molt greus". L'adjudicació del nou contracte de recollida d'escombraries, que té un pressupost de 232 milions d'euros, s'ha d'aprovar aquest divendres al ple. Segons les previsions, hi votaran a favor els regidors del PSC, els de Junts i els dos que han abandonat Vox.

L'actual contracte es va signar l'any 2002 amb Fomento de Contratas y Construccions (FCC) i tenia una durada de deu anys, com és habitual. Passat aquest temps, l'alcalde Joan Miquel Nadal (CiU) va decidir renovar-lo deu anys més. Va ser l'anterior alcalde, el republicà Pau Ricomà, qui va anunciar un nou concurs públic, provocant la ira del president del comitè d'empresa de FCC, Ángel Martín Sande, que va arribar a interrompre un ple i amenaçar l'alcalde. "Això no acabarà així. Tranquil, que ja ens veurem", va dir, tal com recorda Porta Enrere. Aquell concurs convocat per Ricomà es va resoldre el mes de gener passat, ja sota l'alcaldia de Viñuales. Segons va informar l'Ajuntament de Tarragona, l'empresa francesa GBI Paprec SA era la que havia aconseguit la puntuació més alta en el plec de clàusules i que seria la que gestionaria el servei durant els pròxims deu anys. Tot semblava llest, però aquí comença la segona part de la història. Les empreses que també optaven a aquest servei, Urbaser i FCC, van recórrer el concurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic i aquest òrgan els va donar la raó: la francesa GBI Paprec SA en va quedar fora i el servei es va adjudicar al segon classificat en aquell concurs, Urbaser.

L'Ajuntament de Tarragona va presentar un recurs contra la decisió, que implica un error important en el procés d'adjudicació, però no esperarà que es resolgui i divendres aprovarà que el nou contracte l'exploti Urbaser. La resta de partits demanen una mica més de temps abans d'adjudicar el contracte. Segons fonts de la Guàrdia Civil, la denúncia d'espionatge a la tècnica municipal encara no s'està investigant. El cas es va derivar als jutjats de Tarragona, que decidiran si s'investiga o no.

stats