TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 24/08/2016

“Amb pa i vi es fa curt el camí”

Ruth Troyano Puig
2 min
Qualitat, personalitat i sentiment són a la base de l’elaboració del pa de Jordi Andreu.

Www.ruthtroyano.cat“Un diumenge brutal al restaurant Tossal Gros i un dels millors productors de vi natural del món (Joan Ramon Escoda Sanahuja). Amb bon pa i bon vi, els amics es fan pel camí”. Jordi Andreu és feliç amb l’essencial. És la quarta generació d’una família de forners de Tarragona i té assegurada la cinquena al negoci amb la filla petita, amant del pa de kamut. La dèria del Jordi no només és fer bon pa, sinó que sigui saludable. Li agrada el vi i la seva obstinació pels naturals neix després de constatar que els sulfits -presents en molts aliments- li juguen sempre una mala passada. “Hi vaig renunciar perquè se’m posava malament. Però un dia esmorzant al bar Cortijo de Tarragona em van recomanar prendre’n de natural”, explica amb l’entusiasme que li va generar aquella descoberta. I des d’aleshores, sense aturador. “Diria a tots els elaboradors que tornin a fer vi com abans, per salut. Amb el pa, passa el mateix. Al forn els clients vénen recomanats per l’osteòpata, el naturòpata, el fisioterapeuta… Els prescriuen fer salut en l’alimentació”, explica sense embuts.

“El meu hobby és col·leccionar ampolles de vi natural mida màgnum. El vi Vamos Vamos va encetar aquesta mania que tinc i en compro tres: una per beure sol, l’altra amb amics i, la tercera, la reservo per quan el vi estigui en el moment òptim. En ampolla de litre i mig envelleix progressivament a causa que la quantitat d’oxigen en relació amb el vi és menor. En això del vi, com en l’ofici de forner, Jordi Andreu ha sigut autodidacte: “Hi ha pocs vins naturals que m’hagin desenganyat. No són perfectes, però no busco aquesta qualitat, tampoc en les persones. Vull que els meus amics siguin imperfectes perquè m’entenguin a mi, que també ho sóc”.

Defensa la nova fornada d’elaboradors com Moisès Virgili, del Celler 9+, i Gaitano Pellisa Nini: “Tenen ganes i busquen experiències noves. Volen cuidar la terra, recuperar el que estava perdut. Dedicar temps a canviar el món és admirable. M’agradaria trobar molts i bons forners a la meva ciutat quan jo estigui jubilat”. Per a Jordi Andreu, ser forner és el que Joan Vinyoli diu tan bé en el poema: “I tot el blat es torna pa de vida”. “Pa del bo, ben parit, de forner”, reclama. I adverteix: “Els restauradors hi haurien d’apostar més. És l’aliment per excel·lència de la humanitat”. Com el vi, al centre de tota civilització. El Jordi ho té clar i no només el consumeix, sinó que l’utilitza al forn des de fa 8 anys. Pioner, com sempre: “Incorporo vi natural i raïm ecològic al final de l’amassat amb farina Florence Aurora, que és autòctona. Busco sensacions diferents. No vens pa, regales salut, un somriure a algú”. Amb un Vinello de Partida Creus i formatge, plaer diví.

stats