SALUT
Camp de tarragona 13/06/2018

Robots per ajudar els discapacitats intel·lectuals

Ara
2 min
Un dels robots introduïts  pel centre Villablanca.

ReusEl centre Villablanca, situat a Mas Plana, a Reus, ha posat en marxa set noves sales d’activitats terapèutiques tematitzades, en un espai de 625 m( 2), entre les quals s’inclouen activitats amb robots i noves tecnologies. El centre ha adquirit cinc robots de diferents mides i característiques que permeten als professionals treballar amb els usuaris aspectes de relació social, cognitius i d’aprenentatge. Villablanca, que pertany al Grup Pere Mata, ofereix diferents serveis en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual que cobreixen totes les necessitats de tractament.

Els cinc robots

En Rex és un robot social amb forma de dinosaure que fomenta la relació amb els altres i escull amb qui vol estar en funció del tracte que rep dels diferents usuaris. La sala també disposa de dos robots amb forma d’abella, els Bee-boot, que permeten treballar aspectes de caràcter cognitiu, mentre que el petit robot Ozobot adquireix el color que el sensor detecta quan es desplaça per línies de colors i permet estimular el joc i l’anticipació. Per acabar, l’Sphero és un robot que es controla amb una tauleta que funciona com un comandament de jocs gràcies a una aplicació.

En la mateixa sala, a més, s’hi ha instal·lat un nou programari, Pictograms Room (utilitzant una consola Xbox), que permet incidir en aspectes de relació social, a partir d’escenografies i moviment, sobretot en els casos d’autisme. També s’hi ha instal·lat una taula multisensorial tàctil que ajuda a fomentar l’aprenentatge de forma individualitzada de les persones amb discapacitat usuàries del centre Villablanca.

Tots aquests nous elements permeten millorar la qualitat de les activitats terapèutiques que s’hi fan. Segons els responsables, se’n fa una avaluació i revisió constants per millorar-les i introduir-ne de noves. Són més de 600 els usuaris del centre que es poden beneficiar d’aquesta oferta. L’adequació de les sales ha tingut un cost de 200.000 euros, i l’adquisició dels robots i l’equipament de noves tecnologies ha suposat una inversió afegida de 10.000 euros.

stats