QUÈ FEM AQUEST CAP DE SETMANA?
Camp de tarragona 17/02/2016

Ruta per la terra dels dips i del guerriller Carrasclet

Dos dies pels camins mil·lenaris de la serra de Llaberia

Ara
2 min
Les crestes de la Seda (01) i els viaranys mil·lenaris (02) són alguns dels atractius de la ruta. A sota, l’ermita de Santa Marina (03).

PratdipAquesta que us presentem és una proposta per descobrir en dos dies la terra dels dips i del Carrasclet. Els dips eren uns gossos negres vampírics que atacaven els ramats i els homes ebris. Alguns diuen que ja no existeixen, d’altres que encara hi són.

També trepitjarem la serra de Llaberia, on es va refugiar el guerriller Carrasclet, que va lluitar contra els Borbons a la Guerra de Successió i en anys posteriors. En conjunt, prop de 23 km per gaudir dels paisatges i la història.

Dia 1: senders de 1.000 anys

Sortirem de Colldejou per la part baixa del poble, creuarem la carretera i agafarem un camí que passa inicialment per un conreu d’avellaners. Després de creuar el barranc de les Estellades, iniciarem l’ascens fins a trobar una pista, marcada com a PR (petit recorregut).

Passada la font del Bullidor, deixarem la pista a la dreta, que porta fins al coll del Guix, i continuarem en direcció a Pratdip. Ja som al camí de tradició miŀlenària que anava de Pratdip a Falset i que té l’origen en el període d’ocupació sarraïna.

Continuarem pel camí, passant per la font de la Carabassa, fins que després d’un tram de pista baixarem pel camí de ferradura que ens durà fins a una era, on trobarem el camí marcat com a PR i el GR (gran recorregut), que ens durà a Pratdip.

Dia 2: la serra de Llaberia

Sortim de Pratdip pel carrer de Santa Marina, fins a arribar a un monument en record als morts a la Guerra Civil, on agafem un carrer amunt en direcció a la carretera. La creuem i entrem a l’estret camí dels Solans. Ens enfilem fins que arribem a un mirador privilegiat, equipat amb un cartell interpretatiu del paisatge i que permet gaudir de les vistes sobre Pratdip i les muntanyes que el custodien.

A partir d’aquí, planegem pel camí de l’esquerra, passant pel claper (barraca de pedra seca) del Nolla, fins que enfilem en direcció al Portell i grauets de l’Estudiant, amb un petit tram aeri equipat amb un cable. Voregem l’imponent barrancada de la Dòvia seguint el camí de la Forestal fins a arribar al portell del Carreter, que ens durà al capdamunt de la serra.

Continuem pel camí fins a trobar les marques de PR, que seguirem en direcció al collet dels Collivassos, des d’on val la pena acostar-se fins a la Miranda (917 m), el cim de la serra de Llaberia, un mirador excepcional. Al Collet, deixarem el PR i seguirem per la pista fins a trobar el GR, que agafarem en direcció a Colldejou, baixant pel camí empedrat dels Revolts. Arribats al coll del Guix la davallada és tranquil·la.

stats