Turisme
Camp de Tarragona 12/12/2023

Tarragona encara no ha recuperat els turistes precovid mentre que les Terres de l'Ebre no paren de créixer

El sector assegura que van "en la bona direcció" i confia en un 2024 de rècord

3 min
La platja de Salou és una de les destinacions preferides.

SalouEl turisme a la demarcació de Tarragona continua creixent a poc a poc, però encara no s'ha recuperat del cop que va suposar la pandèmia. Durant aquest 2023, les pernoctacions als hotels, càmpings i apartaments han arribat als 19,9 milions, xifra que representa un 3,2% menys que les registrades el 2019, que va ser l'últim any abans del sotrac pel covid. Malgrat tot, les dades sí que són millors que les del 2022 (hi ha un increment en les pernoctacions del 3,6%) i les sensacions, segons el sector, són positives. La notícia més bona per al sector turístic, però, arriba de les Terres de l'Ebre, que durant la pandèmia van agafar una forta embranzida i encara no han parat. Tancaran el 2023 amb un increment del 20,4% respecte a l'any 2019. "Qui descobreix les Terres de l'Ebre se n'enamora", explica Berta Cabré, la presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme (FEHT). Cabré destaca que l'Ebre ha sabut "fidelitzar" els visitants que va tenir durant la pandèmia perquè "s'han fet molt bé les coses" i perquè gaudeix de grans atractius gastronòmics, culturals i paisatgístics.

Pernoctacions a la demarcació de Tarragona

Cabré valora que, en general, "ha estat un any prou satisfactori", però lamenta que l'estiu no hagi estat tan fort a la Costa Daurada com havien previst: "Esperàvem un any de rècord, però serà l'any vinent". Després d'una arrencada d'any molt potent i amb moltes reserves hoteleres, es va produir una petita frenada a principis tant de juliol com d'agost. La tardor ha permès maquillar les xifres, esperonada per les festes de Halloween a Port Aventura, que sí que van batre rècords.

Des de la FEHT han analitzat les causes i han arribat a algunes conclusions molt clares: la mala situació macroeconòmica europea, un estiu massa calorós i la desaparició del turista rus, que era un dels més benvinguts en aquesta part del país. Els russos, que quan estan de vacances viatgen molt i fan llargues estades, eren el tercer mercat turístic, però arran de la guerra amb Ucraïna han baixat fins a la desena posició. "És un mercat que, de moment, no esperem", lamenta Cabré. Per contra, els irlandesos semblen haver descobert la Costa Daurada i any rere any baten rècords. Aquest 2023 el nombre de visitants irlandesos ha crescut un 43%. Dels gairebé 20 milions de pernoctacions, 10,6 milions corresponen a turistes catalans i espanyols, 2,4 milions a francesos, 1,9 milions a britànics i 1,1 milions a irlandesos.

Pernoctacions per mercats

Creixen les visites

Si les nits d'hotel no han aconseguit recuperar les xifres precovid, les arribades de turistes sí que demostren la bona salut d'aquest destí. En total, durant el 2023 van arribar a la demarcació 5,4 milions de turistes (4,9 a la Costa Daurada i 498.400 a les Terres de l'Ebre). La xifra és un 2,4% superior a la del 2022 i un 1,3% superior a la del 2019. "Enguany a la demarcació de Tarragona hem tingut més visitants que mai", insisteix Cabré, que assegura que el sector va "en la bona direcció". La presidenta de la FEHT explica que si hi ha més visites però menys pernoctacions és perquè els turistes estan menys temps a la seva destinació.

Arribades a la demarcació de Tarragona

Aquest increment de les visites i l'augment dels nous destins de l'aeroport de Reus fan que el sector sigui optimista i s'esperi un 2024 de rècord. Una de les assignatures pendents per complir amb aquest objectiu és recuperar el turista internacional, especialment el del Regne Unit, que encara està un 13,6% per sota del 2019.

La FEHT representa el 90% de les places d'allotjament turístic de la demarcació de Tarragona i dins d'aquesta entitat hi ha les associacions d'hotelers, de càmpings, d'apartaments turístics, d'agències de viatges i Port Aventura. Les dades, que s'han obtingut a partir del Tourism Data System de l'Observatori de Turisme del departament d'Innovació Turística d'Eurecat, comprenen les estades des de l'1 de gener fins al 15 de novembre. La presentació de les dades s'ha fet des de Salou, un municipi que aquest 2023 ha registrat 7.540.845 pernoctacions, segons l'Ajuntament.

stats