CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 22/09/2019

Cartes a la Directora 22/09/2019

3 min

¿Iñaki Urdangarin, voluntari?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

He estudiat en profunditat els conceptes voluntari i voluntariat, tant des del vessant vivencial (he sigut voluntària gairebé tota la meva vida), com des del vessant teòric (és una part de la meva tesi doctoral). I us puc assegurar que Iñaki Urdangarin no pot ser considerat un voluntari perquè no compleix els requisits.

Per ser voluntari s’ha de fer un servei des d’una associació o entitat de voluntariat sense afany de lucre. Ell ho fa des de la institució penitenciària. Per ser voluntari s’ha de dedicar part del temps lliure a dur a terme les tasques requerides. Ell hi dedica part del temps destinat a la reclusió penitenciària. Per ser voluntari s’ha d’escollir fer aquest servei lliurement, amb la voluntat de millorar la societat en què vius. Ell no ho ha escollit i ho fa perquè li compta com a hores de la seva condemna. Per ser voluntari se n’ha de ser sense rebre res a canvi. Ell rep una contraprestació: surt de la presó i se socialitza.

Per tant, Urdangarin està fent un servei a la comunitat, però no és un voluntari com, en el seu moment, tampoc no ho van ser els objectors de consciència!

IRENE MONFERRER BALLESTER

BARCELONA

Càrregues i desnonaments

Les imatges que van córrer aquest dijous per les xarxes de càrregues policials contra manifestants i veïns que volien aturar un desnonament al carrer Olzinelles, al barri de Sants, són esfereïdores. I ens posen davant el mirall com a societat: com és possible que la violència policial es pugui fer servir en aquestes circumstàncies? ¿Per deixar sense casa algú? El contrast entre l’actuació dels antiavalots i l’actuació de la ciutadania, que va aconseguir aturar el desnonament, és esperpèntic.

MARIA LÓPEZ

BARCELONA

El corredor 5G

Quan tot estava preparat entre la Generalitat de Catalunya, la regió d’Occitània i la Comissió Europea per tirar endavant el projecte del corredor 5G arriba Josep Borrell i ho engega tot a rodar. Aquest seria el relat, molt resumit, dels fets. Però el pitjor és que el ministeri d’Exteriors espanyol ha vetat aquest magnífic projecte tecnològic al·legant motius formals en la seva redacció. És a dir, que en comptes d’esmentar Catalunya s’hi havia d’escriure el Regne d’Espanya. Ho considero gravíssim. Estic segur que en estats federals com Alemanya, Àustria, Bèlgica o Suïssa un projecte avalat per dues comunitats transfrontereres i la Comissió Europea mai no s’hauria vetat.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

Gota freda

Ara que veiem els estralls i desgràcies que la gota freda ha deixat als llocs per on ha passat, com Alacant, Múrcia i València, entre d’altres, és moment de reflexionar sobre les actuacions urbanístiques i les conseqüències d’una planificació que esdevé nefasta quan no se segueixen els consells dels tècnics i s’edifica en zones inundables. El canvi climàtic està provocant que la força de la natura s’extremi, tal com estem veient en aquests últims anys, i quan aquests episodis passen en llocs on l’ordenació urbanística ha permès construir habitatges en espais inadequats, la responsabilitat del desastre ja no és només natural, sinó que també hi ha una part de responsabilitat humana.

Respectar la natura, les lleres dels rius, les condicions geològiques del terreny, seria una manera de reordenar el territori i d’actuar en previsió d’un altre temporal. Perquè n’hi tornarà a haver i tornarem a patir les mateixes conseqüències si no es fa res més que perpetuar les errades i deixar les coses que no funcionen tal com estan.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

stats