Terrassa viu una jornada castellera per a la reflexió

La consecució del primer nou de vuit de la temporada arriba en dissabte, amb tres enxanetes, fora de la zona tradicional i al mes de maig

Els Minyons de Terrassa van iniciar el mes de maig obrint la llauna dels castells de nou pisos a la Fira Modernista egarenca i el finalitzaran amb el primer castell de gamma extra que veu un emplaçament tant espectacular com la Seu d'Ègara.

La revolució del món casteller s'anomena Minyons. Els malves han marcat un rumb i un ritme inabastable per a la resta de colles del món casteller. La inèrcia d'una gran temporada 2014 els ha impulsat des de l'inici de l'any. Han estat els primers en fer l'aleta de nou pisos i, amb dues setmanes de diferència, han plantat el primer castell superior als bàsics de nou. Eufemismes a banda, els malves, i aquí també han ajudat molt els Castellers de Barcelona, han demostrat que l'esquerda entre la zona tradicional i la zona nova dels castells és molt més que un simbolisme. La distribució del calendari, amb una festa major molt matinera i l'aturada estival, condiciona la temporada de les colles del nord, que han entès que han de planificar l'any en funció d'aquests punts clau.

A la Seu d'Ègara, els Minyons han tornat a exhibir un tres de nou amb folre perfecte. Han apostat per l'estrena del quatre de nou al segon torn. El castell s'ha mostrat incòmode en tota la franja baixa, amb moviments al folre i tremolins al tercer i quart pis, però amb domini i serenor en tot moment. Han guardat el plat fort, el nou de vuit més matiner de l'era moderna dels castells, pel final. Els malves l'han atacat amb molta convicció i això els ha ajudat a relativitzar el moviment que es generava a l'estructura central. Una gran exhibició es mereix una gran colofó i avui el pilar de set amb folre ha servit per emmarcar la jornada.

Els Castellers de la Vila de Gràcia i els Capgrossos de Mataró han acompanyat els egarencs en aquesta gran festa. Els graciencs han completat la tripleta de castells de vuit pisos. Han mostrat un bon domini en els castells bàsics de vuit però han hagut de treballar per descarregar el dos folrat, que s'ha estirat molt a la part alta en el moment de l'aleta. Marcats per la caiguda de la setmana passada, els Capgrossos han fet un pas enrere i han apostat pel quatre de vuit com a millor construcció. Els quatre de set amb agulla i el cinc que han acompanyat el carro gros han servit per fer relleus en els troncs dels maresmencs.

Minyons de Terrassa: 3d9f, 4d9f, 9d8, P7f, 5 P4
Castellers de la Vila de Gràcia: 3d8, 2d8f, 4d8, P5
Capgrossos de Mataró: 4d7a, 4d8, 5d7, V5