Ara Castells 28/08/2015

El set amb agulla trastoca la taula de puntuacions del Concurs de Castells

L'organització del certamen ha fet públics avui els canvis del barem que definirà el Rànquing Estrella encarregat de decidir les colles que hi prendran part

Ara
2 min
ELs Castellers de Sants, durant la seva actuació al Concurs de Tarragona/ REUTERS/Albert Gea

BarcelonaEn plena allau informativa respecte a la diada castellera de Sant Fèlix que tindrà lloc diumenge a Vilafranca del Penedès, l'organització del Concurs de Castells ha fet públics aquest migdia els canvis d'una taula de puntuacions que no quedarà definida totalment fins, com a mínim, el proper dilluns 1 de setembre.

Segons estableixen les Normes Bàsiques del Concurs de Castells, el Rànquing Estrella, encarregat de definir les 42 formacions que prendran part en cada una de les diferents jornades del certamen, comptabilitzarà tots aquells castells realitzats entre l'1 de setembre de 2015 i el 31 d'agost de 2016. Per poder definir un ordre cal primer establir una taula de puntuacions, ja que d'aquest barem poden dependre els castells més importants per a cada formació.

Si bé a dia d'avui alguns dels punts del protocol d'actualització de la taula de puntuacions impliquen que aquesta no pugui quedar tancada definitivament fins al dia 1 de setembre, la Comissió Assessora del Concurs ha revisat ja el llistat de castells per definir l'ordre de les estructures que s'incorporen de nou i discutir alguns dels punts més polèmics.

El fet més important és la incorporació del set de vuit amb agulla (7d8a) que els Castellers de Vilafranca van descarregar en la diada del Quadre de Santa Rosalia, al mes de juliol a Torredembarra. Amb ell, com ho defineixen les normes, també ha entrat la seva estructura inferior, és a dir, el set de set amb agulla (7d7a). Tot plegat ha implicat una revisió del grup 2 de la taula. Fins ara el cinc de set tenia menys valor que el set de set, una decisió basada en la dificultat social que implica arrossegar més camises en les colles que es mouen a la gamma dels castells de set. En canvi en el nivell de vuit això s'invertia, ja que es considerava que la dificultat social no superava la diferència de dificultat tècnica entre aquestes dues estructures. Aquest any s'ha decidit canviar l'ordre en els dos castells de set, i fer que sigui el mateix que en els de vuit. Si afegim l'entrada del 7d7a a la taula de puntuacions, els castells d'aquest grup queden ordenats, de menor a major, de la següent manera: 4d7a, 7d7, 5d7, 7d7a, 5d7a, 3d7xs. De la mateixa manera, el set de vuit amb agulla (7d8a) quedarà situat just abans del cinc de vuit amb agulla (5d8a).

A banda d'aquests canvis, la inclusió del dos de sis (2d6) i el pilar de cinc (P5) en un grup anomenat zero ha fet que la Comissió Assessora proposés l'entrada del nou de sis (9d6), que se situarà entre aquestes dues estructures i el quatre de set (4d7). També s'han eliminat dos castells inèdits que engrandien innecesàriament la gamma superior. A partir d'ara el nou de nou amb folre (9d9f) i el cinc de nou amb folre i agulla (5d9fa) no seran puntuables al concurs, tot i que si alguna colla en torna a demanar la incorporació l'any que ve mantindran la puntuació que tenien fins ara.

La Comissió Assessora ha acordat tornar-se a reunir a inicis del mes de setembre en el cas que abans del 31 d'agost es faci algun castell que impliqui la inclusió directa a la taula de puntuacions.

stats