Castells

Les dones agafen poder a les colles castelleres universitàries

El món universitari s'ha convertit en una gran escola de castells, amb un augment de nivell els últims anys

3 min
4d8 dels Arreplegats de la Zona Universitària

L’evolució del món casteller en les últimes dècades és un fet evident, fruit de la suma de factors. Un d’ells és, sens dubte, la consolidació de les colles universitàries i el seu arrelament en diferents territoris. A diferència de la resta de colles, les universitàries només compten amb joves universitaris. Això suposa un doble repte: no poder comptar amb canalla i haver de fer una rotació constant any a any. Actualment hi ha 12 colles universitàries en ple funcionament. S’han convertit en una gran escola per al món casteller i també en una porta per a l'empoderament de les dones.

Molts joves que entren en aquestes colles no tenen experiència prèvia en el món casteller. Mark Caminada, cap de colla dels Xoriguers de la Universitat de Girona, detalla com menys d’una desena del total de les 70 incorporacions d’aquesta temporada provenien d’una colla castellera. Així doncs, molts s’inicien en colles universitàries, on s’endinsen i aprenen, i després fan el pas a colles convencionals. Aquest fet ha esdevingut clau per a l’entrada de joves a moltes colles.

Els Arreplegats de la Zona Universitària, per contra, són la colla que habitualment té més entrada de joves amb trajectòria castellera. Tot i això, la seva cap de colla, Júlia Font, exposa que “la dificultat és que no pots crear mai un projecte a llarg termini”, perquè la rotació és constant.

El nivell casteller ha pujat en els últims anys i en aquest moment hi ha cinc colles que setmana a setmana completen castells de set. La capdavantera són els Arreplegats, que en el tram de tardor van revalidar el 4 de 8 i fins i tot van estar assajant a última hora el 4 de 9 amb folre, mai vist en el món universitari. En aquests castells cal tenir en compte que els poms de dalt també estan formats per joves, a diferència de les colles convencionals on hi ha canalla de 5 fins a 12 anys, aproximadament.

Dones en càrrecs de responsabilitat

Un dels reptes del món casteller és trobar la plena normalització de dones en càrrecs de responsabilitat. Aquesta temporada, entre les 12 colles punteres només trobem una presidenta. La resta de caps de colla i presidents són homes.

En les universitàries, per contra, s’ha aconseguit més equilibri i no és gens estrany veure dones ocupant càrrecs de poder. Font apunta que “les colles universitàries van un punt per damunt en tot aquest canvi”. Així doncs, manifesta que han estat capdavanteres en el canvi d’ideologia de les colles.

Festa i castells

Un dels grans èxits del món casteller és la cohesió social i l'ambient festiu que s’hi crea. Aquest factor augmenta en les colles universitàries, que han de trobar l’equilibri entre la diversió i l’ambició castellera. Així doncs, Font assenyala que sempre transmet a la colla que “les bones festes venen a través dels bons castells” i que aquestes són una gran manera per enganxar nous castellers a viure l'etapa universitària d'una manera molt diferent. Per la seva banda, Caminada es remet al lema dels Xoriguers: “Hem vingut per la festa i ens hem quedat pels castells”. I exposa que cada vegada s’ha posat més atenció en l’aspecte casteller.

Aquest mes de maig es concentren les actuacions de les colles universitàries en el conegut com a tram de primavera. Els Arreplegats són la colla puntera i els seus objectius són ambiciosos: repetir el 4 de 8 i poder descarregar el pilar de 7 amb folre i manilles que no van poder completar a la tardor. Alhora, podrien donar la campanada amb un castell mai vist entre les colles universitàries: el 4 de 7 per sota.

stats