Microsites 22/11/2015

Els Minyons de Terrassa trenquen el sostre casteller per la seva diada

La colla egarenca ha escrit un full més de la història dels castells descarregant dos castells de deu a la mateixa diada i assolint, per primer cop, el quatre de deu emmanillat.

Carol Martín
3 min
El 4 de 10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa/CRISTINA CALDERER

El primer quatre de deu amb folre i manilles que veu el fet casteller

Amb la baixada de temperatures anunciada per aquest cap de setmana, els Minyons de Terrassa recordaven com van descarregar el primer tres de deu emmanillat de la història un dia nevat de novembre per la mateixa cita d’avui, la seva diada. Les baixes temperatures sembla que donen als malves forces per fer història. A primera ronda, sense pensar-s’ho dues vegades, han tirat amunt el tres de deu que tan bons resultats els està donant aquesta temporada. Amb agilitat, ritme i de manera impecable l’han descarregat i ja en sumen quatre enguany, la colla que més cops l’ha completat en un mateix curs. Però el plat fort arribava a segona ronda, quan han començat a muntar el peu del quatre de deu amb folre i manilles, un castell inèdit que mai abans ningú havia pogut carregar. El castell ha pujat decidit, ràpid; cada segon que els malves esgarrapaven al quatre, es veia més a prop la fita. Amb els nervis controlats i dosificant les forces, la canalla hi ha dibuixat l’aleta per primer cop a la història, i amb un esforç titànic de manilles, els egarencs han pogut descarregar la bèstia dels castells. La celebració ha estat merescuda; cap colla havia arribat més enllà de l’entrada dels dosos en aquest castell, i allò que semblava impossible ho han fet realitat.

A tercera ronda els Minyons han alçat el tres de nou amb folre i agulla, que ells mateixos van assolir per primer cop ara fa set anys. El tres d’avui ha pujat entregirat, tancat de mides, i el folre i els terços han hagut de treballar des del primer moment per aconseguir descarregar l’estructura exterior. L’excés de patiment ha passat factura al pilar, que ha cedit en el moment en què l’enxaneta començava el descens. Finalment, han volgut posar la cirereta a la ronda de pilars atacant el major dels espadats, el pilar de vuit amb folre i manilles, que han descarregat després de salvar els moments més delicats amb gran destresa.

Les colles de Barcelona s’entrebanquen amb els gamma extra

Els segons en l’ordre d’actuació, els Castellers de Barcelona, han començat amb la seva aposta més ambiciosa aquesta temporada: el nou de vuit, el gamma extra que han pogut dur a plaça enguany, realitzat amb una sola enxaneta. Tot i portar-ne ja dos de descarregats, avui els vermells han començat a patir molt d’hora i la durada del castell els ha passat factura, i s’ha acabat trencant tot just després de la tercera i darrera aleta. Tot i així no han afluixat i a segona ronda han descarregat un tres de nou amb folre que, tot i patir segons abans de carregar-lo, han treballat amb veterania i han pogut dur a bon terme. A tercera ronda han optat per no arriscar amb un segon castell de nou i han volgut assegurar-se el tret amb el cinc de vuit, que enguany ha donat molt bons resultats a la colla vermella. Per acabar la seva actuació, els barcelonins han carregat el pilar de set amb folre, que ha cedit quan l’enxaneta començava a baixar.

Els Castellers de Sants tanquen el tradicional cartell de la diada dels Minyons, i es plantejaven per avui una diada de màxims: portar, per primer cop a la seva història, el cinc de nou amb folre a plaça. Malauradament, l’assaig no va donar els resultats esperats i, amb seny, els Borinots han aparcat l’atac per a la temporada vinent. Tot i així, el programa no era poca cosa, ja que es marcaven l’objectiu de completar novament el dos de nou amb folre i manilles i aconseguir així el seu rècord de gammes extra en una sola temporada. La primera ronda, amb el tres de nou folrat, ha servit per donar embranzida als Borinots, que l’han descarregat amb confiança. L’atac al gamma extra, el dos de nou, arribava a segona ronda, però una forta sotragada amb l’entrada de l'acotxador ha fet desmuntar el castell, que ha cedit quan la canalla ja tocava manilles. En ronda de repetició, els borinots han optat per alçar el cinc de vuit, que no ha suposat cap problema i han descarregat amb molta solvència. A tercera ronda, han abaixat un pis més al gamma extra i han completat el dos de vuit amb folre. Finalment, per acabar la seva actuació, han optat per alçar nou pilars de quatre que han bastit simultàniament.

Minyons de Terrassa: 3d10fm, 4d10fm, 3d9fa c, P8fm

Castellers de Barcelona: 9d8 c, 3d9f, 5d8, P7f c

Castellers de Sants: 3d9f, i 2d9fm, 5d8, 2d8f, 9 P4

stats