Ara Castells 26/06/2015

La premsa avalua el nou protocol casteller de la ciutat de Tarragona

Repassem les valoracions dels periodistes i cronistes castellers respecte l'estrena del nou model de diada tarragonina

Ara
4 min
Colla Jove Xiquets de Tarragona/ Álex Caparrós/ Getty

BarcelonaLa diada de Sant Joan a Tarragona va servir de banc de proves per la posada en marxa del nou protocol per a les diades castelleres de la ciutat. L'èxit absolut en la seva aplicació ha despertat, però, molts dubtes sobre la conveniència d'arribar a l'extrem de no poder ni tan sols celebrar un castell perquè l'encavalcament de construccions demana alhora un respecte cap a la següent colla en actuar. Les primeres valoracions han arribat ja amb les cròniques de diversos mitjans especialitzats, digitals i locals que analitzem tot seguit:

Josep Ardila titula el seu article al Diari de Tarragona “El nou protocol: un sistema ‘àgil’ però ‘potser massa ràpid’”. Ardila recull les declaracions dels caps de colla que coincideixen en valorar positivament el canvi però expressen dubtes respecte l'excessiva velocitat de la diada. L'excés de pressió, el ritme frenètic, la pressa o l'estrès van ser alguns dels qualificatius que van fer servir els líders de les formacions castelleres que, fins i tot en algun cas, van arribar a afirmar no haver pogut gaudir de l'actuació.

Arnau Curto, valora el nou protocol en la seva crònica “El Sant Joan més veloç deixa la primera tripleta tarragonina de l'any” al Diadicasteller.cat. Segons Curto la diada “va ser ràpida com un obrir i tancar d'ulls” i afegeix que “si bé [els castellers] per una banda agraïen la celeritat amb la qual es realitzaven els castells, també es queixaven de temes com la incapacitat de col·laboració entre colles”. Entre les sensacions que va captar el cronista a plaça destaca “la sensació d'ofec per l'obligació de ser ràpids en la presa de decisions i execució de les construccions”. En un article paral·lel, el mateix mitjà analitza les sensacions dels castellers fent un recull de tuits a les xarxes socials.

Jordi Suriñach titula al Fet a Tarragona “La Jove brilla en un Sant Joan exprés”. Després de comentar els castells de cada una de les colles, narra com aquests “es van encavalcar a la perfecció, sense temps de celebracions o de comentar la jugada i condicionant possibles ajuts entre colles. No havien baixat els uns que els altres ja estaven pujant”. Tot i la crítica a algun dels aspectes de la norma, la seva valoració final és positiva i la qualifica com “una aplicació perfecta d'una normativa ambiciosa que, per primera vegada, mima i té cura d'un públic massa vegades castigat per unes colles mandroses i egoistes”. Suriñach també recull la sensació d'un sector de castellers que creu que “potser s'havia anat massa ràpid i tot, amb una pressió excessiva pel temps i sense possibilitat de gaudir la diada” i recorda que “l'any passat, sense el famós protocol, la diada de festa major ja va mostrar una dinàmica perfecta, i potser hi ha espai per buscar un cert relaxament de la norma que acontenti a tothom”. Finalitza el seu article comparant les diades de Vals i Tarragona “el Sant Joan vallenc, amb dues colles, va durar dues hores; i el tarragoní, amb quatre colles, només una”.

El títol “Protocol, tripleta i tensió i nervis” ja augura els arguments de Joan Sala, a Festadirecte.cat. “El viscut ahir a la Plaça de la Font és l'exemple clar que els màxims i únics responsables que una durada duri més o menys som les colles castelleres.” afirma el membre dels Xiquets de Tarragona que aprofita per preguntar-se “Pot ser és exagerat? Segurament. Tot s'ha de posar al seu just lloc, i la pressió i la tensió que havia ahir a les colles ni hi ha de ser, ni és normal ni, està clar, bona, però estic segur que la costum i els mateixos castells aniran suavitzant-ho.”. En resposta a les crítiques d'alguns castellers i bars de la plaça de la Font, Sala ironitza “La conya amb el poder fer o no una cervesa entre castell i castell està molt bé. Em fa gràcia fins i tot. I si afegim la ironia amb els bars de la plaça de la Font puc arribar a esbossar una mitja rialla. Però, sincerament, el trapezista del Circ du Soleil para un moment per fer una birra? Rafa Nadal fa un quinto entre set i set? Exercim una tradició en la que la nostra forma física i els nostres reflexos, pugem o no al tronc, són molt importants. Cal la cervesa?”

El digital Tarragona21 explica en la seva crònica, l'única que no destaca en el titular l'agilitat de l'actuació, que “ni la tripleta històrica de la Jove en un Sant Joan aconsegueix robar protagonisme al nou i innovador Protocol casteller que ha posat en marxa l'Ajuntament de Tarragona”. Recull les sensacions a la plaça de la Font que va suposar “aquell habitual ‘run run’” i valora que “és cert que la decisió agilitza la diada però deixa sense temps de celebració del castell anterior”.

En una línia similar, el Circ de Tarragona fa una breu crònica de la diada en la que destaca que “en poc més d'una hora es va enllestir la feina i això va fer que la jornada es desenvolupés de manera més àgil i puntual”. La seva crítica se centra també en el fet que “tanta celeritat, però, no va permetre gaires celebracions entre un castell i l'altre”.

stats