Ara Castells 17/05/2015

Seixanta minuts de luxe per la primera tripleta de l'any

L'estrena dels Castellers de Vilafranca ha anat acompanyada de la clàssica de castells de vuit més matinera dels Xicots i dels castells de sis de la Colla Jove

Efren Garcia
3 min
El format sense rondes establertes ha permès veure castells simultanis / EFREN GARCIA

Vilafranca del PenedèsEls Castellers de Vilafranca entren per partida doble a la lluita pel primer lloc dels rànquings castellers. Els verds han completat a Vilafranca tant el tres com el quatre de nou amb folre i han aprofitat la jornada per estrenar el primer pilar de set folrat del seu repertori. En una actuació de Fires de Maig marcada per l’agilitat, els Xicots de Vilafranca s’han apuntat la primera clàssica de castells de vuit de l’any. La Colla Jove Xiquets de Vilafranca s’ha hagut de conformar amb tres construccions de sis pisos.

Arribar a casa al punt de les dues de la tarda, després d’una jornada castellera amb tres colles actuant i amb dos castells de nou folrats entre els resultats més importants sembla una utopia però avui a Vilafranca això ha estat possible. El sistema de rondes antic, sense torns establerts, ha fet factible que el públic que s’ha aplegat a la plaça de la Vila gaudís d’una jornada castellera tant interessant com àgil que s’ha resolt en poc més d’una hora.

Si bé la Colla Jove Xiquets de Vilafranca, s'ha autodescartat de la lluita per la manca d'efectius, les altres dues formacions de la ciutat ho han donat tot en una jornada de màxims per l'alçada de la temporada en la que ens trobem.

Els Castellers de Vilafranca han fet un pas definitiu en aquest accelerat inici de curs. Els verds han començat l'actuació un pèl dubitatius, descarregant el tercer quatre de vuit amb agulla de la temporada però mostrant una estructura que encara no es basteix amb la comoditat amb la que ens té acostumats. El moment més important ha arribat quan han tancat el folre del seu tres de nou folrat, el primer de l'any. Tremolós des de l'inici, el tres ha necessitat un punt de concentració en el moment de l'aleta i a l'hora d'anar-lo a descarregar. En canvi, el quatre de nou amb folre, construcció que ha arrodonit la tripleta vilafranquina, ha estat seré i s'ha comportat sense complicacions.

Els Xicots han repetit el tres de vuit, que ja van descarregar la setmana passada, i han centrat els seus esforços en sumar el primer quatre de l'any. El carro gros s'ha erigit amb certa comoditat fins al moment de col·locar quints però els ha fet suar la camisa en els moments culminants. Batzegant de banda a banda i gairebé sense aler als pisos inferiors, el quatre dels Xicots ha servit per agilitzar terminis i donar rodatge als castellers de tronc que no han coincidit en les dues estructures. En el tercer torn han segellat la clàssica de castells de vuit més matinera de la colla, tot descarregant el tercer dos de set de l'any.

Molt marcats pels pocs efectius, els castellers de la Jove de Vilafranca han estat els primers en cloure la seva actuació. Han descarregat el tres de sis amb agulla, el dos i el tres de sis amb troncs molt alleugerits, i just després del dos de set dels Xicots han plantat dos pilars de quatre que donaven per finalitzada la seva actuació.

Els Xicots han simultaniejat dos pilars de cinc i els Castellers de Vilafranca s'han atrevit amb el primer pilar de set amb folre. L'espadat s'ha tornat a mostrar solvent, si bé encara cal ajustar un folre que ha hagut d'anar corregint la seva posició sobre la marxa.

Poc més d'una hora ha durat la jornada que ha servit per certificar la tripleta vilafranquina més matinera dels verds i la clàssica més primerenca dels Xicots.

Castellers de Vilafranca: 4d8a, 3d9f, 4d9f, P7f, 5 P4

Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 3d6a, 2d6, 3d6, 2 P4

Xicots de Vilafranca: 3d8, 4d8, 2d7, 2 P5, 2 P4

stats