Microsites 29/07/2017

Vilanova celebra una diada de tres estrelles

La jornada castellera de festa major emmiralla amb les aletes de sis construccions de gamma extra i amb l'estrena del tres de vuit de la colla local

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca carreguen el seu primer 3d10fm de l'any a Vilanova

Vilanova i la GeltrúLa plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú revalida el màxim nivell gràcies al tres de deu amb folre i manilles coronat pels Castellers de Vilafranca. L'èxit dels ‘verds’ no ha arribat en solitari ja que tant la Colla Jove Xiquets de Tarragona com els Bordegassos de Vilanova han fet els deures i han assolit els seus millors registres, brodant una exhibició que ha estat gairebé perfecta.

Els Castellers de Vilafranca han tornat a demostrar un potencial espectacular en sumar de nou tres estructures de gamma extra o superior i dur a plaça per primer cop aquesta temporada l'espadat de vuit amb folre i manilles. Han iniciat la seva actuació completant sense grans dificultats el dos de nou emmanillat i han guardat pel segon torn el castell de deu pisos. El tres de deu ha necessitat la col·laboració de castellers i aficionats a l'hora de lligar un peu monumental però aquest no ha estat suficient per garantir l'estabilitat necessària. El tres s'ha alçat neguitós i no ha acabat d'assentar-se, si bé els vilafranquins hi ha pogut dibuixar l'aleta. Una forta sotragada durant el descens l'ha trencat sense que hi poguessin fer res. Tot i la complicada caiguda d'una estructura com aquesta, els Castellers de Vilafranca no han volgut renunciar al programa establert i han alçat el quatre de nou amb folre i agulla en el tercer torn. El castell s'ha mostrat laboriós i ha acabat perdent les mides mentre alliberava un pilar ja força desgastat, que ha pogut dur el tercer gamma extra a bon port.

Després de coronar el cinc de nou amb folre a la diada de la festa major de Terrassa, la Colla Jove Xiquets de Tarragona havia esperat al moment més adient per tornar a mostrar totes les seves cartes. A Vilanova ha pogut mobilitzar tots els seus efectius i demostrar tota la seva qualitat. Ha iniciat l'actuació optant pel nou de vuit, el segon de la temporada. L'estructura ha exhibit una gran factura i s'ha descarregat amb comoditat. Han aprofitat l'empenta de la primera ronda per bastir per segon cop enguany el cinc de nou folrat. Els de la camisa lila han sabut fermar un folre molt compacte que els ha permès treballar sense ensurts. Després de les aletes, han hagut d'asserenar les emocions en un descens que només podia fallar per falta de disciplina. Han apostat pel quatre de nou folrat per arrodonir la seva tercera ronda de castells. Si bé l'estructura s'ha coronat sense problemes, ha estat la més treballada en el tram final.

Si una colla tenia ganes d'esdevenir protagonista avui, aquesta era la dels Bordegassos de Vilanova. Després d'un gran inici de curs, arribaven a la seva festa major amb ganes de tornar a gaudir de les grans actuacions, si bé els darrers assaigs van fer descartar el dos de vuit amb folre que havien estat treballant amb intensitat. La colla local ha decidit iniciar l'actuació amb el tres de vuit, que s'ha alçat amb un punt màxim de concentració. Tot i els nervis evidents, els Bordegassos han sabut dominar l'estructura i l'han descarregat per primer cop des de la festa major de 2015. Amb els deures fets, han alçat el quatre de vuit en el segon torn. Amb cinc quatres descarregats, aquesta havia de ser l'aposta segura però algun canvi en l'alineació i l'adrenalina de la diada han fet que es desquadrés durant el descens. Tot i renunciar al dos de vuit folrat, els locals han volgut demostrar que dominen l'estructura de set pisos segellant per primer cop enguany la clàssica de castells de vuit.

Quan puja la temperatura a les places castelleres, les diades passen a mantenir la màxima expectació fins a la ronda de pilars. Avui els Castellers de Vilafranca han portat a plaça per primer cop el pilar de vuit amb folre i manilles però una petita falta d'entesa entre el cap de colla i l'enxaneta n'ha retardat la marxa i això ha fet prudent desmuntar-lo. Els ‘verds’ han decidit no tornar-hi i la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha aprofitat el moment per situar-se al centre de totes les mirades. Els liles també han apostat pel més gran dels espadats i, tot i treballar durant el descens, han pogut celebrar el seu tercer castell de gamma extra del dia. Els Bordegassos han arrodonit la seva actuació descarregant quatre pilars de cinc de forma simultània.

Bordegassos de Vilanova: 3d8, 4d8, 2d7, 4 P5

Castellers de Vilafranca: 2d9fm, 3d10fm c, 4d9fa, id P8fm, 2 P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9d8, 5d9f, 4d9f, P8fm

stats