Ara Castells 27/07/2017

Els Xiquets de Valls reben la benvinguda a l'Smithsonian Folklife Festival

Les colles Joves i Vella participaran l'estiu del 2018 en el festival de cultura popular més gran del món, que s'organitza cada any a Washington

Ara
2 min
L’Smithsonian Folklife Festival de Washington el 2015.

BarcelonaWashington gaudirà dels castells dels Xiquets de Valls l'estiu del 2018. Així ho ha anunciat Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aquest dimecres a la nit al seu propi compte de Twitter en una piulada en la qual citava Michael Antwood Mason, director de l'Smithsonial Folklife Festival.

Si actuar a segons quin acte o exhibició castellera a Catalunya de vegades suposa tota una obra de enginyeria de màrqueting i de relacions públiques per part de les juntes d'algunes de les principals agrupacions del país, la batalla és encara més complicada quan l'escenari és internacional. Aquest ha sigut el cas de l'Smithsonial Folklife Festival, un esdeveniment anual al voltant de la cultura popular, que es considera el més important dels que se celebren arreu del món i que el 2018 comptarà amb Catalunya com a país convidat.

Des del moment que es va tenir coneixement de la invitació al festival, les formacions castelleres van presentar les seves candidatures a la Generalitat, conscients de l'important paper que havia de tenir la tradició de les torres humanes en un esdeveniment d'aquesta magnitud. Des d'inicis d'any s'han associat els noms d'algunes de les colles més importants del moment com, per exemple, la Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca o els Capgrossos de Mataró, però dues entitats han destacat en tot moment a les travesses: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i, molt especialment, la Colla Joves Xiquets de Valls. Els diables vermells es van reunir els primers mesos de l'any amb l'alcalde vallenc i diputat per Junts pel Sí, Albert Batet i Canadell, per sol·licitar que es treballés de manera conjunta perquè els Xiquets de Valls tinguessin un lloc al festival. La Joves va exposar que es tractava de l'única colla de les més importants del país que no ha viatjat mai a un altre continent i que seria de justícia rebre el suport del consistori.

En aquest sentit, Michael Antwood Mason, director del festival, va declarar que li interessava la “capacitat d'aprofitar l'herència cultural com a motor de la indústria, sobretot en aquest moment en el qual Catalunya està tan entregada a traslladar al món el seu propi relat”, i si una ciutat reivindica des de fa temps la herència castellera aquesta és, sense cap mena de dubte, Valls.

La notícia s'ha conegut a través de les xarxes socials, quan el conseller Lluís Puig piulava als volts de tres quarts d'onze de la nit “A l'@SmithsonianFolk es veuran els #xiquetsdevalls: @JovesValls i @collavella l'estiu de 2018. #valls gràcies @MichaelAtwoodM”. El missatge era immediatament replicat per Mason, que ha adreçat un missatge en català a totes dues formacions: “Felicitats a les dues colles! Benvingudes a Washington!”.

Les dues agrupacions han fet servir el mateix canal per celebrar la notícia. La Colla Vella s'ha mostrat orgullosa i agraïda d'haver estat triada per representar Catalunya, mentre que la Joves ha reivindicat el seu moment afirmant “ens tocava a nosaltres i ho hem lluitat!”.

stats