REPRESSIÓ A SÍRIA
Crònica 16/02/2012

Al-Assad crida a les urnes sota les bombes

L'oferta del règim sirià de fer una reforma constitucional i convocar eleccions arriba tard per als opositors. Després d'11 mesos de brutal repressió, ara exigeixen la dimissió de Baixar al-Assad.

Cristina Mas
3 min
Una foto de Baixar al-Assad sobre sacs de sorra a l'entrada de Harasta.

BARCELONA."Baixar al-Assad és un criminal i un mentider. No volem tornar a sentir la seva veu: el volem davant d'un tribunal que el jutgi per crims de guerra". Aquesta era la resposta d'Omar Shakir, un jove de la ciutat de Homs, a la convocatòria d'un referèndum de reforma constitucional seguit d'eleccions que ahir va anunciar el règim sirià. Després de dotze dies consecutius de bombardejos, Shakir explicava per Skype que "el 60% de les cases del barri de Baba Amr han estat destruïdes" i denunciava que els ferits s'han de portar a les cases perquè els obusos també han destrossat les clíniques improvisades per l'oposició.

L'agència oficial de notícies Sana va anunciar ahir la convocatòria d'un referèndum de reforma constitucional que s'ha de celebrar el 26 de febrer per donar pas a unes eleccions en el termini de 90 dies. Un gest que potser hauria funcionat fa onze mesos, quan la revolució tunisiana i l'egípcia es van encomanar a Síria en forma de manifestacions massives que reclamaven al règim una obertura democràtica. Però aquestes manifestacions van topar amb foc real i tancs al carrer. Avui, en plena escalada repressiva amb població civil sota l'artilleria pesada, no hi ha lloc per a l'esperança de la reforma pacífica.

Moviments "irrellevants"

"El referèndum és totalment irrellevant. Enmig dels bombardejos i amb les ciutats rebels sota setge, aquesta consulta és només per als seguidors que encara té Al-Assad a les dues principals ciutats, Damasc i Alep, i per dir al món que està disposat a fer alguna cosa", explicava des de Londres Rime Allaf, escriptora siriana i investigadora del Chatham House de Londres. La reforma constitucional es reduiria, segons el relat de l'agència, a limitar els mandats presidencials a dos períodes de set anys i a diluir l'estatut del partit Baas, la formació del règim fins ara erigida en "cap de l'estat i la societat", per permetre un cert pluralisme polític.

Per Allaf cap d'aquests canvis suposaria una sortida a la crisi, perquè el règim no té marge de reforma: "Ja és igual el suport que tingui Baixar a l'exèrcit. Ha entrat en una espiral d'assassinats, tortures i empresonaments durant gairebé un any i és incapaç d'esclafar l'oposició, que ara ha començat a armar-se per exercir l'autodefensa. Només és qüestió de temps, i no és clar com es farà la transició, però la majoria de sirians estem segurs d'una cosa: hem arribat al final d'una era", apunta la investigadora.

L'exèrcit va començar ahir a bombardejar la ciutat de Hama, la mateixa que va ser víctima, el 1982, d'una operació militar ordenada per Hafiz al-Assad, el pare de Baixar, que va causar entre 10.000 i 30.000 morts. Segons testimonis citats per l'oposició, les tropes van envoltar la ciutat i van bloquejar totes les avingudes. Els activistes, que només es podien comunicar per telèfon satèl·lit perquè totes les comunicacions terrestres estaven tallades, no van poder comptar les víctimes per la presència de franctiradors.

Ofensiva al centre de Damasc

Veïns del barri de Barzeh, al centre de Damasc, van explicar a l'agència Reuters que tropes de la Quarta Divisió de l'Exèrcit, comandada per Maher al-Assad, germà del president, van fer una batuda porta a porta per detenir els líders opositors. És el primer cop des de l'inici de la revolta que les tropes es despleguen en un punt tan cèntric de la capital.

A Homs, Shakir denunciava que els habitants estan sotmesos al setge de milers de soldats. Aquest jove que ha optat per lluitar contra el règim amb la càmera a la mà té clar que no és només la protecció dels soldats desertors de l'Exèrcit Sirià Lliure el que evita que els tancs entrin al barri: "Això és una operació de càstig; ens volen matar de gana. L'únic que tenim per menjar és pa fet a casa". Als vídeos penjats pels activistes a YouTube es veia una gran columna de fum per l'explosió en una conducció de gasolina, que agreujarà el setge de la població. L'agència oficial va tornar a acusar "bandes terroristes armades" d'estar al darrere d'aquest atac.

stats