EL CAVALIERE DAVANT LA JUSTÍCIA
Crònica 16/02/2011

Berlusconi, als jutjats per escàndol sexual

Les nits de festa del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, de 74 anys, li poden costar cares. La justícia italiana el jutjarà el 6 d'abril per prostitució de menors i per abús de poder.

Marc Vidal
3 min
La decisió del Tribunal Constitucional d'aixecar parcialment la immunitat de Berlusconi ha comportat la represa dels seus afers judicials.

Tres dones, tres magistrades, seran les encarregades de jutjar a partir del 6 d'abril a Milà el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, pel conegut com a cas Ruby. Totes tres s'han erigit, sense voler-ho, com a màximes representants d'una indignació popular que van fer sentir desenes de milers de dones tot just diumenge passat a centenars de poblacions italianes.

La justícia d'aquest país no té dubtes i assegura que hi ha "proves evidents" dels dos delictes que s'atribueixen a Berlusconi en aquest cas. D'entrada, un de prostitució de menors. Els magistrats consideren provat que va pagar dos cops l'any passat la jove Karima el Mahroug -coneguda com a Ruby Rubacuori- per tenir relacions sexuals amb ell quan encara no tenia 18 anys. La pena per aquest delicte podria ser de fins a 3 anys de presó.

Per si tot plegat no fos prou, segons l'escrit de la justícia italiana, Berlusconi va incórrer també en un delicte d'abús de poder quan, l'any passat, va telefonar a una comissaria de policia per demanar que deixessin anar la jove Ruby, que va ser detinguda en relació amb un robatori. Per aquest delicte, la pena podria ser de fins a 12 anys de presó.

El culebró no s'acaba

A Itàlia fa mesos que no es parla d'altra cosa i les compareixences dels i les protagonistes -directes i indirectes- del cas Ruby omplen hores i hores de televisió. El culebró encara durarà mesos i compromet seriosament el futur polític no només d'un home -d'un primer ministre- sinó de tot un país, abocat a la possibilitat d'unes eleccions anticipades sense que hi hagi una clara alternativa a Berlusconi. Ahir els seus advocats van assegurar que no veien "res de nou" en l'inici del judici. Ja fa temps que l'estratègia legal del primer ministre és apuntar a un complot judicial contra ell i fins i tot qualificar els jutges de "subversius". I fent servir el to masclista que gasta sovint el mateix Berlusconi, el seu advocat, Piero Longo, va deixar anar, quan se li va preguntar pel fet que fossin tres magistrades les que jutjaran el Cavaliere , que "les dones són sempre benvingudes i alguns cops agradables".

Silvio Berlusconi, acostumat a la dialèctica mediàtica i a telefonar en directe a programes de televisió, va guardar ahir un silenci poc habitual. Va cancel·lar una roda de premsa que tenia prevista a Catània, a Sicília, per parlar de l'arribada massiva d'immigrants sense papers procedents de Tunísia, i va tornar cap a Roma. El primer ministre sap que el cercle judicial s'estreny sobre ell sobretot després que el Tribunal Constitucional va aixecar parcialment la seva immunitat.

Moltes cites judicials

I és que ara que ja no té plena immunitat, a Berlusconi li esperen uns mesos calents amb la justícia. A Milà té pendents el cas Mediaset, de suposat frau fiscal, que es reprendrà el 28 de febrer, i el cas Mills, de suposada corrupció judicial, que es reprendrà l'11 de març. A aquests dos afers se n'hi afegeix un altre en fase d'instrucció preliminar, el cas Mediatre, en què se'l podria jutjar per apropiació indeguda i frau fiscal, que també es posarà en marxa aviat. I almenys tres casos més també s'estan movent als tribunals.

De moment, però, Silvio Berlusconi no té cap obligació de comparèixer en persona al judici que comença el dia 6 d'abril. Tampoc l'inici de la vista no li impedeix de continuar exercint el mandat de primer ministre que dilluns mateix va dir que volia esgotar fins al 2013, quan s'acaba la legislatura. Berlusconi, assetjat, encara resisteix.

stats