ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 15/10/2011

Zaragoza rescata el seu estil i atia la por al PP més centralista

El PSC ha fet públic el material de precampanya. Per explicar que "no és el mateix Rubalcaba que Rajoy", apel·la a espots radiofònics del PP andalús i aragonès contra Catalunya, al més pur estil José Zaragoza.

Roger Tugas
2 min
Zaragoza rescata el seu estil i atia la por al PP més centralista

Barcelona.Les campanyes que dirigeix el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, no deixen a ningú indiferent. I aquest cop no serà una excepció. Els socialistes, en ple procés congressual i després de diverses derrotes electorals, busquen mantenir-se com a primera força a Catalunya i, per aconseguir-ho, Zaragoza ha recuperat la seva vella recepta de contraposar el PSOE al PP més espanyolista i dretà. Persegueix el doble objectiu d'excloure del debat el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida -que aspira a la victòria-, i amagar les febleses de la gestió de Zapatero a la Moncloa darrere el record d'un PP contra el qual encara es mobilitza l'electorat d'esquerres. Amb el PP, a més, es disputen alguns escons claus.

Tanmateix, el segon govern d'Aznar ja és llunyà, i el candidat del PP, Mariano Rajoy, s'ha guardat últimament de mostrar la seva faceta més espanyolista -fins i tot s'ha mostrat obert a discutir el pacte fiscal que reclama CiU-. Per salvar-ho, Zaragoza ha recopilat dues falques radiofòniques contractades pel PP andalús i una pel PP aragonès en què critiquen la immersió lingüística i el sistema de finançament pactat pel tripartit per al 2009.

Aquests arxius d'àudio i un simple i explícit lema que recorda que "per a Catalunya no és el mateix Rubalcaba que Rajoy", que circularan per internet, centraran la precampanya del 20-N. La reforma electoral impedeix als partits pagar per publicitat abans de la campanya estricta, que, pel PSC, Zaragoza ja va avançar ahir que serà "diferent".

Amb aquestes eines, el dirigent socialista vol deixar "clares les diferències a l'hora de fer política" i es dirigeix "a la reflexió i a la intel·ligència de la gent". Afirma que no és una campanya en negatiu, sinó que contraposa un PP que atia "enfrontaments entre comunitats" i un PSOE que assegura que ha buscat acords i defensat l'autogovern, el català, l'Espanya plural i els serveis públics.

stats