Crònica 15/01/2012

Cas Gürtel: 5 milions de contractes públics

Salvador Almenar
2 min
L'expresident valencià arribant als jutjats.

Malgrat que el PP valencià ha mirat de reduir el cas Gürtel a tres vestits, el sumari de la causa ha revelat que l'activitat de la trama corrupta lligada a càrrecs del PP anava molt més enllà del simple regal d'unes peces de roba. El regal dels vestits a l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i a l'exsecretari general del partit Ricardo Costa constitueixen la part més coneguda d'una causa que, a més del presumpte delicte de suborn passiu que podrien haver comès aquests dos acusats, també intenta esbrinar si el PP valencià va incórrer en un delicte de finançament il·legal en les eleccions autonòmiques i municipals del 2007.

De les dues causes, la coneguda com "el cas dels vestits" està en la recta final. Des del dia 12 de desembre Camps i Costa estan sent jutjats per un jurat popular que haurà de dirimir si van cometre un delicte de suborn en haver acceptat regals dels capitosts de la trama Gürtel com a contrapartida de les adjudicacions milionàries que les empreses de Francisco Correa van obtenir de l'administració valenciana. Segons les dades recollides en el sumari, aquests contractes haurien reportat a l'entramat empresarial un total de 6.971.379 euros de les arques valencianes.

Per la gravetat del delicte, la causa del presumpte finançament il·legal del PP en les eleccions del 2007 és la més compromesa per als seus cinc imputats. A l'espera de la fixació de la data del judici, la instrucció assenyala que el PP hauria ocultat a Hisenda 2,5 milions d'euros gastats en la campanya amb l'ajuda de l'empresa Orange Market.

FITXA

PRINCIPALS IMPUTATS

Francisco Camps, expresident de la Generalitat Valenciana.

Ricardo Costa, exsecretari regional del PP valencià.

Vicente Rambla i Víctor Campos, exvicepresidents de la Generalitat.

DATES

6 de febrer del 2009: esclata el cas Gürtel.

5 de març del 2009: el jutge Baltasar Garzón imputa Francisco Camps.

12 de desembre del 2011: Francisco Camps i Ricardo Costa són jutjats.

QUANTITATS

La trama va regalar peces de vestir per un import de 14.000 i 7.000 euros a Francisco Camps i Ricardo Costa.

Les empreses de Gürtel haurien signat amb la Generalitat Valenciana contractes per valor de 7 milions d'euros.

El PP valencià hauria ocultat a Hisenda 2,5 milions d'euros.

stats