Crònica 15/01/2012

Cas Urdangarin: 3,6 milions d'euros desviats

L.d.r.
2 min
Cas Urdangarin 3,6 milions d'euros desviats

Per primera vegada un cas de corrupció ha posat contra les cordes la casa reial. I ho ha fet des de dins, de la mà del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, que, juntament amb el seu soci Diego Torres, podria haver desviat més de 5 milions d'euros a través de l'Instituto Nóos, una fundació sense ànim de lucre que tots dos van presidir. La trama, una de les peces separades de la investigació del Palma Arena, va provocar que la casa reial apartés el duc de Palma de la vida oficial poc abans de la seva imputació, per un comportament "no exemplar". Nóos, segons el fiscal, fixava uns preus "completament desproporcionats" per serveis que prestava a les administracions públiques i, un cop rebien aquests diners, Torres i Urdangarin simulaven serveis a empreses de la seva propietat per quedar-se els diners. Alguns d'aquests fons, a més, es van desviar a paradisos fiscals.

Els fets podrien ser constitutius, segons el fiscal del cas, d'un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l'administració i un delicte continuat de falsedat documental.

Les investigacions han desvelat que, tot i que el 2006 el rei va demanar al seu gendre que deixés l'Instituto i marxés a l'estranger, Urdangarin va continuar en contacte amb els seus socis des dels Estats Units, on viu amb la seva família. La infanta Cristina, que va ser vocal de Nóos durant tots aquests anys i és copropietària, amb el seu marit, d'una de les empreses que desviava els fons, Aizoon, no ha estat imputada i al sumari del cas pràcticament no se la menciona.

FITXA

PRINCIPALS IMPUTATS

Iñaki Urdangarin, gendre del rei.

Diego Torres, empresari.

José Manuel Aguilar i Jorge Vela, exdirectors de la Ciutat de les Arts de València.

José Luis Ballester, exdirector general d'esports del PP balear.

DATES

7 de novembre del 2011: registren la seu de Nóos a Barcelona.

13 de desembre del 2011: la casa reial aparta Urdangarin de la vida oficial pel seu comportament "no exemplar".

30 de desembre del 2011: el jutge imputa Urdangarin.

QUANTITATS

Urdangarin i Torres van obtenir 5,8 milions d'euros a través de Nóos. 3,2 milions venien de convenis amb el govern valencià, i 2,3 milions, de les Balears.

stats