Crònica 15/01/2012

Cas Palau: 35 milions desviats

L.d.r.
2 min
Montull va aparcar en una plaça reservada per a minusvàlids a la Ciutat  de la Justícia.

Tenen quatre causes obertes, però només una els va portar a la presó de manera provisional durant 13 dies. L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, han declarat davant els jutges en tantes ocasions que ja es passegen per la Ciutat de la Justícia de Barcelona amb tranquil·litat malgrat l'expectació mediàtica que generen. La investigació, que es va fer pública el juliol del 2009 amb el registre dels Mossos a l'entitat musical, ha destapat un desviament de més de 35 milions d'euros, tot i que ells només van confessar haver-ne robat 3,3 milions.

Després de les primeres investigacions, la fiscalia va detectar també irregularitats en un projecte d'un hotel de luxe de la institució, que va acabar amb una segona causa oberta contra Millet i Montull i amb la cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament -l'antic quart tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament Ramon Garcia-Bragado i el gerent d'Urbanisme Ramon Massaguer- imputada. Aquest cop sí, el març del 2010 la jutge del nou cas va decretar presó provisional per als dos acusats, que van passar 13 dies entre reixes perquè no poguessin influir en els testimonis, fins que la jutge va acabar de prendre declaracions i va aixecar l'ordre. Després d'investigar els moviments dels diners del Palau, es va decidir fer una peça separada de la causa general per investigar els pagaments irregulars del Palau a CDC, vinculats a l'adjudicació d'obra a Ferrovial. També es va imputar l'extresorer de CDC Daniel Osàcar. També se'ls investiga per un frau a Hisenda.

Ritmes diferents

Les quatre causes han evolucionat a ritmes diferents. Aquest divendres la jutge va donar per acabada la investigació de les irregularitats del projecte urbanístic de l'hotel del Palau i va traslladar el cas a les parts perquè facin els seus escrits d'acusació. Aquest serà, en principi, el primer judici al qual s'enfrontaran.

Els dos anys d'investigacions han tret a la llum detalls esperpèntics de la vida de Millet i Montull. Millet va pagar la boda de la seva filla amb diners del Palau, que després va reclamar al seu sogre. Davant del jutge va dir que va utilitzar els diners de la institució perquè la boda servia per promocionar el Palau. L'expresident del Palau també va pagar viatges, obres a casa seva i despeses familiars amb diners del Palau. Mensualment, segons testimonis, extreia uns 50.000 euros en metàl·lic de la caixa, que distribuïa en sobres per donar a la seva família.

FITXA

PRINCIPALS IMPUTATS

Fèlix Millet, expresident del Palau de la Música.

Jordi Montull, exdirector, administratiu del Palau i mà dreta de Millet.

Gemma Montull, filla de Montull i exdirectora financera del Palau.

DATES

23 de juliol del 2009: el cas surt a la llum amb el registre del Palau.

27 de juliol del 2009: Millet i Montull dimiteixen.

12 de juny del 2010: el jutge admet a tràmit una nova querella pel projecte de l'hotel de luxe.

16 de juny del 2010: el jutge dicta presó provisional per a Millet i Montull, que surten 13 dies després. A més, imputa la cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament.

17 de març del 2011: el jutge investiga suposats pagaments irregulars a CDC a través del Palau, vinculats a l'adjudicació d'obra a Ferrovial. Imputa l'extresorer de CDC.

27 de setembre del 2011: la fiscalia presenta una nova querella contra Millet i Montull per frau a Hisenda.

13 de gener del 2012: el jutge tanca la investigació de l'hotel.

QUANTITATS

35 milions desviats del Palau de la Música.

8,3 ja s'han recuperat.

stats