CORRUPCIÓ
Crònica 14/01/2012

La casa reial coneixia les plusvàlues de la infanta

La Casa del Rei sabia que la infanta guanyava diners amb Aizoon, presumpta beneficiària dels negocis tèrbols d'Iñaki Urdangarin. Ells fan, cada any, la declaració de la renda de Cristina de Borbó.

Ferran Casas
2 min
PARE I FILLA  El rei s'ha mostrat enutjat i ha censurat el comportament del marit de la seva filla, Iñaki Urdangarin, que ha compromès la Corona.

BARCELONA"El control que exerceix la Casa del Rei sobre els negocis dels seus membres, i en concret sobre els de la infanta Cristina, és el normal de qualsevol pare sobre un fill". Aquesta és l'explicació d'un portaveu del Palau de la Zarzuela sobre el coneixement que Joan Carles I tenia dels negocis de la seva filla i el seu marit, el duc de Palma, l'imputat Iñaki Urdangarin.

De manera directa o indirecta, a través dels seus col·laboradors, el rei sabia l'existència d'Aizoon, l'empresa propietat de la infanta i del seu marit, que va ingressar uns 750.000 euros entre el 2004 i el 2005 de l'Instituto Nóos, una entitat que formalment no tenia ànim de lucre i que facturava amb sobrecost quantitats milionàries a institucions públiques i privades per feines d'assessorament i organització d'actes.

I és que són els assessors de les infantes al Palau de la Zarzuela els que cada any els fan la declaració de la renda. És aleshores quan es constaten els ingressos que els generen els seus negocis i feines. "Els nostres assessors sabien el que hi ha perquè la renda la feien aquí. Del que no estem al corrent, òbviament, és del moviment diari i del detall dels negocis", explica el mateix portaveu a aquest diari.

L'assignació, més controlada

El duc ha estat apartat de l'agenda oficial del rei i a la pràctica la infanta també, que viu amb ell als Estats Units. Això no treu que hagi seguit rebent aportacions (ella, la seva germana, Elena, la princesa Letícia i la reina tenen a la seva disposició 375.000 euros a l'any, segons va explicar fa unes setmanes la Casa del Rei) i gaudint del "suport i l'ajuda" de la institució en tots els seus assumptes.

Els diners públics que rebi o hagi rebut dels 8,4 milions que té assignats en el pressupost de l'Estat la Casa del Rei, segons expliquen, estan sotmesos a control intern per part de l'interventor de Zarzuela, un funcionari del ministeri d'Hisenda. Les qüestions personals, com ara la confecció de les declaracions de la renda i de patrimoni, depenen del personal al servei de les infantes, com ara el seu secretari i les persones que ell triï per fer aquesta mena de feina.

La Casa del Rei coneixia, per tant, l'existència d'Aizoon SL, que fins i tot va tenir la seu a la residència del matrimoni a Pedralbes, però no hi va detectar, segons aquest portaveu, cap cosa estranya malgrat que l'empresa, que es va constituir amb una aportació de poc més de 3.000 euros i va generar unes plusvàlues de 571.000 euros, no tenia activitat coneguda. En el cas d'Urdangarin, al qual van recomanar "reconduir" la seva participació a l'Instituto Nóos, la Casa del Rei reitera que en el seu moment ho va fer després de conèixer, a través de la premsa, que el gendre del rei estava sent investigat.

Propietària però no gestora

La infanta hauria tingut, segons fonts judicials, una participació purament testimonial a Nóos, del qual es va desvincular. No es pot dir el mateix en el cas d'Aizoon. N'era propietària i se'n va beneficiar, però no la va gestionar. Això, per ara, és l'únic argument del jutge per no cursar la seva imputació.

stats