INFRAESTRUCTURES
Crònica 02/11/2011

Deu idees perquè l'aeroport d'Alguaire aixequi el vol

A falta d'avions, imaginació. Equips docents de vuit universitats europees han dissenyat projectes per revitalitzar l'aeroport de Lleida-Alguaire. L'objectiu és donar vida a l'equipament.

Carles Arbolí
2 min
EL NOU ALGUAIRE 01. Centre d'innovació de disseny industrial. 02. Mercat global de llavors. 03. Itineraris per observar el paisatge. 04. El parc aeroespacial. 05. Idea de la biennal de paisatge lent.

LLEIDA.Hi ha aeroports en crisi. El de Reus s'ha quedat sense vols, Ryanair ha reduït a la meitat les operacions al de Girona, i el de Lleida-Alguaire subsisteix amb només una freqüència setmanal a l'espera que hi puguin operar vols xàrter amb turistes britànics i russos. Però un aeroport només necessita avions? Geògrafs, urbanistes i paisatgistes internacionals creuen que no, i que una instal·lació aeroportuària ha de ser també un element revitalitzador del territori, més enllà del volum d'aeronaus que s'hi enlairen o hi aterren.

Això és el que pretenen equips docents de vuit universitats europees (catalanes, italianes i portugueses), que han dissenyat projectes per trobar usos complementaris a l'aeroport de Lleida-Alguaire. Els treballs, que formen part del màster en intervenció i gestió del paisatge que va organitzar fa dues setmanes el departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), són un recull d'idees perquè l'equipament no sigui vist com una peça aïllada en el territori. Els deu projectes més destacats seran analitzats per la Generalitat en el marc de la taula estratègica de l'aeroport per veure si són econòmicament viables.

Producció d'hidrogenUna planta que podria abastir d'energia la població d'Alguaire

Un dels projectes consisteix en la construcció d'una planta de producció d'hidrogen a l'aeroport, que es generaria a partir de residus d'animals i de biomassa de la zona, la gestió dels quals suposa molts cops un problema. Amb els càlculs fets, l'energia produïda permetria abastir la població d'Alguaire, a banda de l'aeroport. Aquesta proposta, de la Universitat Politècnica de Milà, permetria crear un pol d'innovació tecnològica vinculat a l'agricultura i al territori.

'Outlet' agrícolaUn mercat global de llavors amb un espai d'observació d'ocells

Crear un punt de trobada vinculat al sector agrari, que a més de ser un lloc on poder comprar i vendre sigui un punt d'innovació, d'assessorament i de mostra, és una altra de les alternatives. Els autors d'aquesta idea s'han centrat en un outlet global de llavors. Un altre projecte analitza les possibilitats de l'aeroport com a itinerari paisatgístic vinculat a l'observació d'ocells, cosa que podria suposar un atractiu turístic. D'aquesta manera, s' aprofitaria el fet que molts dels potencials usuaris que arribaran a l'aeroport vindran de la Gran Bretanya, on hi ha una gran afició per aquesta pràctica. Un altre dels projectes ha plantejat també un itinerari paisatgístic lligat a l'entorn natural d'Alguaire.

Art, paisatge i espaiD'un parc aeroespacial fins a la difusió cultural i arquitectònica

Altres idees són impulsar un espai de producció, creació i difusió cultural i artística, o ubicar-hi el museu internacional dedicat a l'obra de l'escriptor J.G. Ballard, aprofitant que no n'hi ha cap al món. Dues propostes més plantegen la creació d'un centre d'innovació d'activitats de disseny industrial i la ubicació d'un parc aeroespacial a l'aeroport. Incorporar Lleida-Alguaire en una xarxa d'aeroports regionals europeus per l'arquitectura i el paisatge o convertir-lo en l'escenari de la primera biennal europea de paisatge lent, convidant a deixar la velocitat a la terminal i a gaudir d'experiències paisatgístiques a l'entorn de l'aeroport, completen les singulars iniciatives.

Projectes agosarats

Marcats per la transversalitat i la imaginació

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, qualifica els projectes "d'agosarats", però confia que d'aquí uns anys alguns s'hauran desenvolupat. El director del màster, Francesc Muñoz, recorda que tots els projectes es caracteritzen per la transversalitat, la sinergia i la imaginació.

stats